četvrtak, srpnja 09, 2009

TUNEL VJENAC KROZ GORICU PREMA DRIVUSI



Do kraja ove godine trebala bi da počne izgradnja tunela Vijenac na autocesti Sarajevo – Zenica, na dionici Kakanj – Drivuša, koji će biti najduži tunel u Bosni i Hercegovini. Ponude za izgradnju tunela Direkciji autocesta Federacije BiH dostavile su četiri kompanije iz Austrije, tri iz Turske, po dvije firme iz Slovenije i Hrvatske, te tri kompanije iz Italije, koje žele nastupati samostalno ili udružene u konzorcije.
Vrijednost tunela je 60 miliona eura plus PDV, a finansirat će se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, s tim da će PDV obezbjediti Vlada FBiH iz sredstava akciza.Dionica Kakanj – Drivuša na autocesti Sarajevo – Zenica podijeljena je na tri poddionice – Kakanj – Bilješevo, koja je duga 9,4 km, tunel Vijenac i Gorica –Drivuša.
“Radovi na pripremi izgradnje tunela su u toku, u završnoj fazi je prikupljanje odobrenja i saglasnosti, a u toku je i eksproprijacija zemljišta u općinama Kakanj i Zenica, na kojem će se prostirati tunel. Još nije poznat izvođač radova, ali se sa sigurnošću može reći da će radovi početi u prvoj polovini decembra”, izjavio je Erdal Trhulj, direktor Direkcije autocesta FBiH.Tunel Vijenac će biti tunel sa dvije cijevi, dužine 2.914, odnosno 2.942 metra postavljene na osovinskom razmaku od 25 metara, sa poprečnim vezama za evakuacije i intervencije. Prilikom izgradnje biće potrebno iskopati oko 700 hiljada kubika materijala, uglavnom čvrstih stijena, ugraditi 150 hiljada kubika betona, 1.500 tona čelika i 80 hiljada čeličnih ankera. Tunel će imati četiri trafo stanice sa UPS jedinicama, zaseban sistem vodosnabdijevanja i odvodnje, radio-veze, videonadzor i sisteme ozvučenja. Izgradnja tunela Vijenac, prema stručnim procjenama, trajat će najmanje 36 mjeseci.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU