petak, kolovoza 28, 2009

DEJTON 2 ZA NASU BiH



U domaćim, ali prije svega međunarodnim krugovima, sve više se pominje mogućnost organizovanja "Dejtona 2" kojim bi se riješila politička kriza u BiH, zapravo uspostavilo novo unutrašnje uređenje naše zemlje.
I definitivno je jasno da sadašnje uređenje BiH vodi u još dublji ponor i kada se tome doda nesposobna aktuelna vlast koja se grčevito bori protiv bilo kakvih promjena, ustavnih prvenstveno, onda ovakva BiH nema niakvih šansi u budućnosti.
Američki kongresmen Russ Carnahan nedavno je najavio mogućnost organizovanja "Dejtona 2" i kazao da administracija američkog predsjednika Baracka Obame u potpunosti podržava ideju Mikea Turnera. On je bio gradonačelnik Dejtona kada je u tom gradu potpisan Dejtonski sporazum za Bosnu i Hercegovinu. Njegova ideja je da se u Dejtonu ponovo održi međunarodni skup na kojem bi se usvojio novi sporazum za BiH i riješilo njeno unutrašnje ustrojstvo.
Ideja o "Dejtonu 2" nije nova i takva mogućnost pominje se nekoliko posljednjih godina, istina stidljivo.
Zvanični Vašington najavio je svoj jači intenzitet u rješavanju problema BiH i pomoć u procesu donošenja ustavnih reformi. Međutim, stranke na vlasti i njihovi lideri i dalje zatežu i već poručuju da se više nikakve važnije odluke ne mogu donijeti "s obzirom da već od septembra počinje predizborna kampanja za opće izbore u oktobru 2010. godine".

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU