ponedjeljak, listopada 19, 2009

Alija Izetbegovic Prvi Predsjednik BiH (1925-2003)



Alija Izetbegović (1925 - 2003)

- Prije šest godina, na današnji dan, umro je prvi predsjednik države Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović. "On treba da bude uzor poštenja i sabura ali i ostalih kvaliteta svima u BiH. Ono što je doktor Ante Starčević kod Hrvata, Alija Izetbegović je kod Bošnjaka - "otac nacije".
"Mogu to sporiti ili ne sporiti, ali na historičarima je da valoriziraju njegov rad i doprinos ovoj napaćenoj zemlji na historijski i naučni način. Naravno, to treba uraditi hladne glave i nakon određenog vremena jer je potrebno da se isedimentiraju sve reakcije i da se o jednoj tako jakoj i velikoj ličnosti donesu pravi sudovi. Ja očekujem da će on uskoro zauzeti mjesto koje zaslužuje na historijskoj sceni jer mu to pripada kao lideru ove zemlje, a prije svega kao velikom humanisti i čovjeku", kaže za "San" Timur Numić, nekadašnji bliski saradnik i prijatelj Alije Izetbegovića.
Numić ističe da daje sebi za pravo da priča u superlativima o rahmetli Izetbegoviću jer ga je, kako kaže, izuzetno dobro poznavao i drugovao s njim dugi niz godina.
"Aliju Izetbegovića pamtim iz svojih studentskih dana kao vrhunskog intelektualca. A moj bliski i baš onako direktan susret sa njim je bio za vrijeme rata. Tad je i počelo naše prijateljstvo koje je trajalo sve do njegove smrti. Ja sam bio član stranke SDA i u svrhu posla smo svakodnevno sarađivali, ali smo se družili i mimo toga. Mislim da je teško naći superlativ kojim bih opisao jednu takvu ljudsku gromadu", kaže on.
Ono što je posebno fasciniralo Numića kad je riječ o rahmetli Izetbegoviću je to "što je on bio humanista, vizionar i osoba koja je svoj boravak na ovom svijetu iskoristila do zadnje sekunde da bude u službi naroda".
"Znam da je njegov radni dan počinjao rano ujutro, a završavao sutradan također u ranim jutarnjim satima. To je jedna fascinantna energija i ništa mu nije bilo teško kad je bilo riječi o dobrobiti naroda BiH. On je naprosto krao sam od sebe vrijeme da stigne sve što je naumio da uradi. On je kao veliki vođa i veliki državnik jednog malog naroda i jedne male zemlje afirmisao našu zemlju i njegov glas se čuo i na istoku i na zapadu. Imao je snage, hrabrosti i mudrosti da oštro kritikuje islamski svijet u Rijadu ili Teheranu, a da mu niko ili nije smio ili nije imao snage da zamjeri ili odgovori. I baš zbog toga je bio jednako cijenjen i na istoku i na zapadu", ističe Numić.
On je uvjeren da se "ni za 1000 godina neće roditi sličan čovjek" i da "u Bosni i Hercegovini, konkretno u SDA nema njegovog nasljednika, odnosno nekoga kome je vodilja poštenje i ljubav prema narodu".
"Podsjećam, Izetbegović je rekao da je njegov izbor i njegov nasljednik Sulejman Tihić. To treba poštovati. Međutim, kad se Alija spomene, asocijacija je - intelektualna i moralna gromada. Zato ne treba gajiti iluzije da neko može biti isti takav. Trebamo se ugledati na njega, na njegovo beskrajno poštenje, upornost, hrabrost, sabur, izvući iz toga pouke i na takvom fonu atributa graditi i državu i sami sebe", mišljenja je on.
"Aliju Izetbegovića ću pamtiti i kao velikog ljubitelja nauke, kulture, umjetnosti i sporta. To su bila njegova mala odmorišta u kojima je on uživao. Toliko je bio zaljubljen u to i cijenio je napor umjetnika u ratu. Smatrao da je to drugi ešalon naše odbrane. On je smatrao da se i na taj način šalje snažna poruka svijetu o BiH", kaže Timur Numić.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU