četvrtak, listopada 01, 2009

CJELA EVROPA NAVIJA ZA BOSNU



Miroslav Ćiro Blažević
- Godinama smo pisali, najavljivali historijske utakmice. Makar je iza nas šest ciklusa, uglavnom neuspješnih, samo su dvije bile historijske. “Majstorica” protiv Danske na Koševu i u narednom ciklusu posljednji susret sa SCG na Marakani. U oba slučaja, pobjeda nas je vodila prema najvećem uspjehu.
Da smo pobjedili Dance, direktno bi se plasirali na Evropsko prvenstvo u Portugalu 2004. godine. Na Marakani nam je trebala pobjeda za baraž. U oba navrata Blaž Slišković je bio selektor, u oba navrata je izostao rezultat, piše San.
Protiv Danaca smo odigrali (1:1), a na Marakani smo minimalno (1:0) poraženi. I protiv Danske i Srbije bilo je neobjašnjivih akrobacija sa sastavom. Na Koševu kontra Danske u početnoj postavi nije bilo Elvira Baljića, a na Marakani se od starta pojavio “ničim izazvan” Sergej Jakirović. Zvjezdan Misimović je bio na klupi, a drugi Sergej, Barbarez, igrao libera! Niko ne može osporiti Sliškoviću želju da iznenadi suparnika, ali egzbicije smo skupo platili.
Evo, sedmi je ciklus i na klupi je Miroslav Blažević, iskusan, dokazan, znanjem potkovan i u osmoj deceniji vrlo ambiciozan. Kako sam priznaje želi u “jesn života” ostvariti svoje kapitelno djelo. Nikom od selektora BiH (Muzurović, Mušović, Hadžibegić, Smajlović, Slišković, Muzurović, Kodro) nije uspio da izbori baraž, a kamo li plasman na EP ili SP. Blažević je najbliži tom cilju. Na tom putu stoji Estonija.
A, selektor je zabrinut. Ovako je juče govorio.
"Naravno da sam zabrinut. Dodatno me zabrinuo Enver Lugušić, koji je prenio raspoloženje jednog estonskog reprezentativca koji igra u Kini. Kaže, moraju sprati sramotu zbog 7:0 u Zenici. I učinit će sve da nam zagorčaju život", upozorava Blažević, koji je pressicu počeo o navijačima.
"U kontaktu sam sa navijačima, sa našim prijateljima i našim krilima. Oni su neizostavni i bez njihove pomoći nema uspjeha. Niko od njih ne želi jednom nesmotrenom gestom dovesti u pitanje naš projekt. Ja to znam".
Dotakao se i Turske.
"Znate da ranije nisam pridavao pažnju Turskoj. Bili su opijeni trećim mjestom, velikim uspjesima koje su bilježili proteklih godina. Opijeni slavom, oni su kiksali protiv Estonije i Belgije. Iako vam kažem da su Turci velesila, ništa slabiji, ako ne i jači od Španije".
O Belgijancima, ovako govori…
"Oni su u rasulu, zato se i ne uzdam pretjerano u njihovu pomoć".
O svojim pulenima.
"Naravno da sam sretan zbog dobrih igara Pjanića, Ibiševića, Džeke, Spahića, Ibričića…"
Svjestan je da je veliki broj kartona u našem timu.
"Ne smije biti kalkulisanja i čuvanja za Španiju. U Talinu ćete vidjeti 11 lavova".
Vjeruje da možemo i dalje od baraža.
"Vjerujem, jer znam da su ovo najbolji ljudi, govorim to i u Zagrebu. I još nešto; cijela Evropa navija za nas da baš mi zbog nesreće koja nas je zadesila odemo na Mundijal", izjavio je Miroslav Blažević, koji će u subotu prvi put, odkako je selektor, u Bundesligu, da vidi naše asove.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU