srijeda, listopada 28, 2009

Gradnja Zenicke zaobilaznice pocinje na proljece



Gradnja zeničke zaobilaznice počinje na proljeće

Gradnja poddionice Drivuša – Klopče, koja predstavlja prvu fazu zeničke zaobilaznice, mogla bi početi već na proljeće naredne godine ako sve preostale procedure budu provedene u roku.
Glavni projekt je trenutno u završnoj fazi izrade, a u toku je i procedura ratifikacije kredita Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj od 60 miliona KM, kojim će biti finansirana gradnja poddionice.Kredit je već dobio saglasnost Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a naći će se na idućoj sjednici Doma naroda. Kako saznaje Avaz, sredinom narednom mjeseca u našu zemlju će doputovati predstavnik Fonda radi stavljanja potpisa, nakon čega ćemo dobiti kredit.Most visine 150 metaraNajzanimljivija i najzahtjevnija građevina na zaobilaznici svakako će biti vijaduk Babina rijeka, koji se nalazi na drugoj poddionici, a koji će biti visok 150 metara. Pošto će biti vidljiv iz grada, prilikom razrade projekta posebna pažnja će se obratiti na njegov izgled.
Poddionica počinje velikom petljom Drivuša, koja predstavlja južnu priključnu tačku za Zenicu, a nastavlja se još 2.700 metara zaobilazeći grad, do mjesta Klopče.Izgradnja same petlje koštat će blizu 12 miliona maraka. U sklopu nje bit će nekoliko važnih objekata, kao što je centar za održavanje i kontrolu saobraćaja, prvi ove vrste u BiH. Na ostatku poddionice nalazit će se četiri mosta ukupne dužine 625 metara, a na njoj nema tunela.Eksproprijacija zemljišta na području petlje većim dijelom je završena, ali na ostatku poddionice ima još dosta posla, tako da će to biti prioritet nadležnih institucija u narednom periodu.Ukupna dužina zeničke zaobilaznice, koja se sastoji od tri poddionice, iznosi 10,5 kilometara. Na njoj će se, uz više mostova, nalaziti i dva velika tunela kod mjesta Pečuj i Donja Vraca, a možda i nekoliko manjih. Projekti za druge dvije poddionice još nisu detaljno razrađeni.Zaobilaznica završava sjevernom petljom u mjestu Banlozi.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU