ponedjeljak, studenoga 09, 2009

"Bosanci zasjenili Brazilce u Bundesligi"




Bosanci zasjenili Brazilce u Bundesligi

Iako se derbi susret 12. kola Bundeslige igrao u Minhenu između Bayerna i Schalkea, nama je svakako bio najzanimljiviji „bh. derbi„ između Hoffenheima (Vedad Ibišević i Sejad Salihović) i Wolfsburga (Zvjezdan Misimović i Edin Džeko). Bio je to ujedno duel između prošlogodišnjeg jesenjeg prvaka i prvaka Bundeslige. A kako bi drugačije bilo, naši reprezentativci su odigrali glavne uloge u ovom duelu. Salihović ove sezone po deseti put je kao kapiten Hoffenheima predvodio svoj tim, koji je od početka krenuo sa svojom prepoznatljivom ofenzivnom igrom. Josip Šimunić, treći Bosanac (rođen u Australiji, porijeklo iz Fojnice) u redovima Hoffenheima nije iskoristio dvije šanse da dovede svoj tim u vodstvo, ali zato jeste Ibišević, koji je u 23. minuti na centaršut Maicosuela glavom pogodio gol nemoćnog Begnalia. Bio je to peti gol Ibiševića ove sezone, a ujedno i njegov 34. u Bundesligi. No, bh. internacionalci u dresu Wolfsburga nisu htjeli ostati dužni prijateljima iz Hoffenheima pa je prvo Misimović pogodio u 50. minuti za 1:1, a samo pet minuta kasnije Džeko nesebično asistirao Grafiteu za konačnih 1:2. Sa ovom pobjedom Wolfsburg je nanizao sedam utakmica bez poraza i primakao se vrhu tabele, dok je Hoffenheim po prvi put nakon šest mjeseci izgubio domaću utakmicu. Džeko i Misimović kao da su zamjenili uloge. Sada Džeko asistira io podešava sprave za Portugal, a Misimović pogađa. Zanimljivo je da su i Njemački mediji dali veliku pažnju ovom susretu upravo zbog naših reprezentativaca. Tako Njemački „Bild„ navodi da je susret završen 1:1 između Bosanaca, dok je Grafite odlučio utakmicu uz bh. asistenciju (Džeko). List „Kicker" otišao je korak dalje, pa navodi, da su se četiri bh. reprezentativca našla na terenu i odlučila susret između sebe, ali da je u njihovim mislima Bundesliga odavno odmakla u drugi plan zbog predstojećih utakmica baraža protiv Portugala. Inače bh reprezentativci su u Bundesligi odavno igrom zasjenili Brazilce.
- Utakmica protiv Portugala je od izuzetne važnosti za našu mladu državu. Euforija je velika, svi očekuju podvig i sve ćemo učiniti da obradujemo naš narod - izjavio je Misimović za njemačke medije, a Salihović samouvjereno dodao:
- Spreman sam za Ronalda. Jedva čekam da utakmica počne i da im pokažemo našu snagu.
E.Solak
Misimović prvi strijelac Wolfsburga
Misimović se od prošlosezonskog najboljeg asistenta lige „preobrazovao„ u najboljeg strijelca Wolfsburga. Tako je postignuti gol Hoffenheimu njegov šesti u ovoj sezoni, dok je u prošloj, šampionskoj sezoni postigao sedam golova, uz rekordnih 20 asistencija. Misimović, trenutno najbolji strijelac „vukova„ uspio se ove sezone upisati u listu strijelaca jednom u Ligi šampiona i dva puta u DFB kupu.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU