četvrtak, studenoga 05, 2009

Poruka Predsjednka Mesica



Mesić: "Beograd treba da poruči Srbima u BiH da je Sarajevo njihov glavni grad"

Stjepan Mesić
Službeni Beograd bi trebalo da uputi poruku Srbima u Bosni i Hercegovini da im je BiH domovina, a Sarajevo glavni grad, i da svoju politiku kreiraju u tim okvirima, ističe u intervjuu za "Danas" Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske.
Bio je ovo Mesićev odgovor na pitanje šta bi, prema njegovom mišljenju, Srbija trebalo da preduzme povodom aktuelne političke krize u BiH.
- Da li su vaše tvrdnje o neiskrenoj ulozi zvaničnika iz Srbije u događajima u BiH zasnovane samo na, kako ste rekli, činjenicama da se "Tadić ljubi sa Dodikom" i "dočekuje zločinku Biljanu Plavšić", ili raspolažete i nekim saznanjima?
Službeni Beograd kaže da prihvaća sve što se dogovore tri naroda u BiH, ali premijer Republike Srpske Milorad Dodik ne pristaje ni na kakav dogovor. Službeni Beograd se izjasnio za cjelovitu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, ali Dodik traži izdvajanje Republike Srpske i ne pristaje na cjelovitu BiH. Milorad Dodik ne smatra BiH konstantom, nego konstantom smatra Republiku Srpsku, kao što ne smatra Sarajevo glavnim gradom.
- Kako, sa druge strane, komentarišete Dodikove tvrdnje da su "Hrvati u BiH marginalizovani"?
Dodiku bi odgovaralo stvaranje trećeg entiteta, kako bi do kraja marginalizirao Hrvate u nekom malom entitetu.
- Mislite li da postoji način da međunarodna zajednica nekako uslovi Milorada Dodika da prekine da vodi takvu politiku i postane "kooperativniji"?
Stvarno je paradoksalno da se na Međunarodnom kaznenom sudu u Hagu sudi vođama bosanskih Srba za zločine i za stvaranje Republike Srpske koja je, nemojmo zaboraviti, stvorena etničkim čišćenjem, a da u isto vrijeme Dodik nastavlja njihovu politiku u Republici Srpskoj. Međunarodna zajednica je dužna preko svojih predstavnika zaustaviti svakoga ko vodi politiku koja razbija BiH.
- Da li vidite rješenje za opstanak BiH i na koji način, ili mislite da će se sve završiti tako što bi došlo do raspada zemlje, što je i Dodik u intervjuu listu "Danas" najavio kao mogućnost?
BiH mora ostati jedinstvena, radi naše regije, ali i radi Evrope i u tom smislu niko nema šanse izdvojiti dio BiH. Mogućnost da se izdvoji neki dio iz BiH je iluzija koja stvara nesigurnost u toj državi i udaljava je od euroatlantskih integracija.
- Koji je vaš odgovor na kritiku premijera RS da zanemarujete pitanje Srba izbjeglih iz Hrvatske?
Što se tiče srpskih izbjeglica, ja sam se uvijek zalagao za povratak hrvatskih građana srpske nacionalnosti u Hrvatsku, jer je to i naš interes. Mi pozivamo sve naše građane da se vrate i iz Republike Srbije i iz Republike Srpske. Pri tom, Hrvatska shodno svom Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina garantuje visok stepen prava Srbima u Hrvatskoj. Nemojmo zaboraviti da je do sada Hrvatska obnovila više od 145.000 kuća i stanova iz državnog budžeta, te da je u junu 2008. donijela Akcioni plan za ubrzano provođenje stambenog zbrinjavanja bivših nosioca stanarskih prava onih koji se žele vratiti u Republiku Hrvatsku, kazao je Mesić za list "Danas".
- Šta ćete vi uraditi da doprinesete rješenju krize u Bosni?
Od 1990. godine zalažem se za cjelovitu BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda imati ravnopravan položaj i kao doživotni bivši predsjednik RH nastavi ću se za to zalagati.
- Kolika je, prema vašoj ocjeni, odgovornost člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića za nastanak trenutne krize?
Teško mi je za bilo koga utvrđivati konkretnu odgovornost pa i za Harisa Silajdžića. Ipak, moram reći, da se on uvijek izjašnjavao za cjelovitu BiH.
- U januaru ističe vaš drugi predsjednički mandat. Šta smatrate svojim najvećim uspjehom u proteklom periodu?
Mislim da smo u posljednjih gotovo deset godina uspjeli učiniti velike pomake. Hrvatska je godine 2000. bila u svojevrsnoj samoizolaciji, trebalo je Hrvatsku otvoriti svijetu i Hrvatsku uključiti u sva relevantna zbivanja u svijetu. Na početku 2000. godine postavili smo dva strateška cilja: ulazak u NATO i u Evropsku uniju. Prvi cilj je ostvaren, u aprilu ove godine Hrvatska je postala članica NATO, a nakon današnjeg potpisivanja sporazuma sa Slovenijom i jučerašnjeg završetka potpisivanja Lisabonskog sporazuma zaista možemo reći da je Hrvatska na pragu ulaska u EU. Hrvatska upravo završava i dvogodišnji mandat kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, a izbor naše zemlje u Vijeće sigurnosti bila je potvrda Hrvatske u međunarodnoj zajednici. U zadnjih 10 godina uspjeli smo od Hrvatske stvoriti pravnu državu u kojoj vrijede evropski standardi na svakom području. Profesionalizirali smo vojsku, policiju i sigurnosno-obavještajne službe. Još nam predstoji dovršavanje reformi na području pravosuđa i javne uprave da bismo ispunili sve uslove za ulazak u EU.
- Šta ste propustili da učinite?
Žao mi je što neću dočekati ulaz Hrvatske u EU kao njen predsjednik

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU