petak, prosinca 25, 2009

SAFET SUSIC TRENER A BARBAREZ POMOCNIK

Kako saznaje Ljiljan.ba iz pouzdanih izvora, Safet Sušić će biti izabran za novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a Sergej Barbarez će obavljati funkciju pomoćnika selektora. Izborom Safeta Sušića za selektora A tima i Barbareza za njegovog pomoćnika, Fudbalski savez BiH će napraviti kompromisno rješenje za podijeljene stavove unutar saveza, ali istovremeno zadovoljiti i javnost naklonjenu prvenstveno Sergeju Barbarezu, saznaje Ljiljan.ba.

Budući selektor naše reprezentacije zasigurno je u samom vrhu legendi fudbala sa ovih prostora, a mnogi će se složiti da je Sušić poznatiji kao Pape i najveće fudbalsko ime u Bosni i Hercegovini i regionu.

Safet Sušić - Pape rođen je 13. aprila 1955. godine u Zavidovićima. Jedan je od najboljih fudbalera Evrope i svijeta u svojoj generaciji. Karijeru je započeo u Krivaji iz Zavidovića. Sezonu 1972/73 počeo je kao igrač FK Sarajeva. U sljedećih desetak godina i 350 odigranih utakmica Sušić je za tim sa Koševa postigao 250 golova. Za reprezentaciju SFRJ Sušić je debitovao 5. oktobra 1977 u Budimpešti protiv Mađarske i postigao dva gola. Ukupno, Sušić je za reprezentaciju SFRJ odigrao 51 utakmicu i postigao 21 pogodak između 1977. i 1990. god. Početkom osamdesetih Safet Sušić prelazi u Paris Saint Germain, a 1983 zvanično je proglašen za najboljeg stranog igrača u Francuskoj. 1983. god.
osvojio je kup Francuske. Tri godine poslije bio je šampion Francuske u dresu Parižana.Fudbalsku karijeru je okončao 1992 sa 37 godina igrajuću za francuski Red Star. Po njegovim riječima, jedina neispunjena želja u karijeri je bila da igra za Bosnu i Hercegovinu.Nakon igračke karijere, Pape je počeo da radi kao trener. Trenirao je francuski Cannes, turski Istanbulspor, Konyaspor, Ankaraguču i klubove u Saudijskoj Arabiji. Posljedna trenerska destiniacija mu je bio turski prvoligaš Rizespor.

Kako saznaje Ljiljan.ba Pape tvrdi da "reprezentacija izgleda dobro" i da ga to privlači te se njegov dolazak u Bosnu i Hercegovinu može očekivati već početkom januara.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU