ponedjeljak, prosinca 21, 2009



Zimske radosti u Srednjoj Bosni

Vlašić , Rostovo i Busovačku planinu doveo hiljade turista. Zbog niskih temperatura u većem dijelu SBK kolnici su mjestimično zaleđeni, a u gorskim predjelima ima i ugaženog snijega, pa se prometuje otežano.


Domaćini u svim zimskim centrima u SBK su se potrudili da ovog vikenda omoguće dobre uslove za uživanje u zimskim čarolijama . Radili su ski liftovi , ceste prohodne , muzika uživo,odlična ugostiteljska ponuda .... Sve je to , bez obzira na izuzetno niske temperature,donijelo uspješan prvi zimski turistički vikend kao uvertiru za i generalnu probu za najinteresantniji dio godine-novogodišnje praznike .

Vlašić


Najviše posjetitelja bilo je na Vlašiću gdje su radili svi ski liftovi. Gosti su pauze pravili uz tople napitke i jelo u Vlašićkoj kolibi, hotelu Pahuljica, pansionu Vlašić SKI, hotelu Villa Ugar, ćevabdžinici Hari, te Hotelu Vlašić, a i hotel Sunce je takođe spremno dočekao prve skijaše. Njihov Baby lift je cijeloga dana omogućavao uživanje u prvom snijegu .

Pridolci



Pridolci


Na busovačkim skijalištima također staze spremne , lovački specijaliteti kao okrepa u pauzama skijanja,sankanja, bordanja , vožnje motornim sankama...

Busovacke staje

Busovacke staje

Pridolci

Pridolci

Na planinskim prijevojima obavezna je upotreba lanaca za kamione s prikolicom i tegljače.Za teretna vozila ukupne mase preko 7,5 tona zabrana je na M-16.4 Novi Travnik - Bugojno (preko Rostova). I pored redovnog čišćenja puteva u saobraćaju učestvuje dosta motornih vozila koje vozači nisu adekvatno pripremili za vožnju .






Jedna osoba je smrtno stradala, a dvije su povrijeđene u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na magistralnom putu Banja Luka- Jajce u mjestu Crna Rijeka. Od posljedica povreda zadobijenih u ovoj saobraćajnoj nesreći preminuo je Siniša Tomić iz Mrkonjić Grada.




Putevi ka zimskim turističkim destinacijama su dobro očišćeni pa su uprkos visokom snijegu i niskim temperaturama brojni turisti mogli uživati u dugoočekivanim zimskim čarolijama.



Travnik


Travnik



Travnik


Temperature zraka izmjerene jutros u 7 sati imale su slijedeće vrijednosti: Bugojno - 15, Busovača i Travnik - 14, Zenica - 13, Jajce – 12 .

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU