utorak, siječnja 19, 2010

Osmanagić: Ulazimo u tunel koji vodi u piramidu Sunca!

image

24SI - Osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić rekao je jučer da će 2010. godinu, kada su u pitanju arheološka iskopavanja, obilježiti nova otkrića, a jedno od njih je i pronalazak ulaza u piramidu Sunca.

"Ove godine plan je više nego jasan. Moramo ubrzati sa arheološkim iskopavanjima na svim lokacijama, to je primarni cilj, a osim toga, vjerujem da ćemo konačno uspjeti iskopati tunel koji vodi do ulaza u piramidu Sunca", rekao je Osmanagić za "San".

On tvrdi da razlog njegovog optimizma leži u međunarodnoj radnoj akciji volontera koja će biti organizovana u ljeto 2010. godine.

"Imaćemo na raspolaganju više od 200 volontera, na svakoj od lokacija 50, koji će dnevno raditi na iskopavanjima. Sa svim tim ljudima koji će raditi, sigurno da ćemo napredovati kao nikada do sada. Zbog toga sam i optimista i vjerujem da ćemo ove godine pronaći ulaz u piramidu Sunca što bi otklonilo mnoge dileme", kaže Osmanagić.

Prethodnu, 2009. godinu, oblilježilo je iskopavanje podzemnih tunela, ali Semir Osmanagić kaže da je za ljude iz Fondacije najvažnije to da je analiza uzoraka potvrdila da se ipak radi o betonskim blokovima.

"Time smo dokazali da smo na pravom putu", kaže Osmanagić.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU