srijeda, veljače 17, 2010

U Visokom pronadzena keramicka skulptura od 8 tona!

Kaže to, ekskluzivno za "San", osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić i pojašnjava da je riječ o najstarijoj keramičkoj skulpturi na Balkanu, teškoj više od osam tona!

- Projekt istraživanja Bosanske doline piramida je historijski ispit za naučnike i vladinu administraciju BiH, ali i čitavog svijeta. Imamo najveće piramide na svijetu i institucije u Sarajevu i Zenici moraju dokazati da su dorasle historijskom zadatku da iskoriste ovakve naučne činjenice koje će dovesti do bržeg ekonomskog razvoja BiH - kaže Osmanagić.

Nikada u povijesti, u arheološkim istraživanjima na jugu Evrope nije, tvrdi Osmanagić, učestvovalo više naučnih i obrazovnih institucija koliko ih je na projektu "Bosanka piramida Sunca".

- Čak se i vodeći svjetski stručnjak za nauku o materijalima prof.dr. Josef Davidović iz Francuske uključio analizama elektronskim mikroskopom, tvrdeći da je ovdje riječ o drevnom betonu. Egipatski eksperti su jasno stavili do znanja bh. i svjetskoj javnosti da su visočke piramide, "genijalan građevinski poduhvat", kako to kaže vodeći svjetski Egiptolog dr. Nabil Svelim. Ruski akademici, nakon dvogodišnjeg istraživanja u Visokom, tvrde da "Bosanske piramide svojom formom i karakteristikama odgovaraju egipatskim". Sve su to dokazi da piramide postoje i da smo na pravom putu - kaže Osmanagić.

Iako je cijeli svijet potvrdio da se radi o milenijumskim starim pločama, među bh. naučnicima i stručnjacima još uvijek vlada snažan otpor.

- Ti pojedinci iz važnih institucija kao što su državna Komisija za nacionalne spomenike, Zavod za zaštitu spomenika, Zemaljski muzej, Filozofski fakultet iz Sarajeva..., na žalost pišu peticije pune neistina i žele da zaustave projekt. Oni vrše stalan pritisak da se ne izdaju dozvole za rad Fondaciji, da se onemogući finansiranje projekta, da se piramide ne spominju u medijima, da nam se onemogući kontakt s UNESCO-m. Riječ je o ljudima koje plaća država da se brinu o njenoj budućnosti, a oni čine sve da onemoguće istraživanja i turistički razvoj BiH -kaže Osmanagić.

Bosanske piramide zauvijek mijenjaju, smatra on, pogrešna mišljenja bh. stručnjaka koji ne prate najnovija naučna istraživanja.

- Pogrešno je ono što su njih učili njihovi profesori, pogrešno oni uče našu djecu, doktorske disertacije padaju u vodu. Središnji Balkan je druga najstarija kulturna oaza u Evropi i mi to dokazujemo - rekao je Osmanagić.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU