petak, srpnja 23, 2010


OPĆINSKO VIJEĆE ZENICA

Pohvala strateškom projektu Glavne gradske magistrale
GGM-ZenicaGradska dionica Glavne gradske magistrale, prema sadašnjim tržišnim cijenama koštala bi oko 19, a vangradska 12 miliona KM

U obimnom dnevnom redu na prošlom zasjedanju Općinskog vijeća Zenica, najviše vremena posvećeno je prezentacijama projektnog rješenja Glavne gradske magistrale - GGM-a - dionice 1 i 2 (petlja Blatuša - Bojin vir - spoj sa M-17), projektnog rješenja spoja GGM-a (Bojin vir sa raskrsnicom Crkvice) te prezentaciji BH-Gasa, vezanoj za izmjenu trase gasovoda Zenica - Travnik, koji prolazi kroz općinu Zenica.

GGM dugoročno rješava saobraćajne probleme

Prvo projektno rješenje prezentirao je Semir Mutapčić, dipl. ing. građevinarstva, direktor preduzeća Investprojekt d.o.o. Zenica.
- Početak GGM-a je od saobraćajne petlje u Blatuši, a završetak na priključku za auto cestu, u naselju Drivuša. Glavna gradska magistrala se sastoji od dvije dionice - prva je zapravo gradski dio u dužini od 3,25 kilometara i proteže se od petlje Blatuša do Bojinog vira, a druga od Bojinog vira do priključka na auto cestu. Prema današnjim tržišnim cijenama izgradnja GGM-a bi koštala oko 19 miliona KM, a vangradska dionica oko 12 miliona KM. Na gradskoj dionici gradit će se četiri saobraćajne trake, sa dva odvojena kolovoza, odvojeni razdjelnim pojasom širine 4,25 metara, sa obostranim pješačkim stazama, širine od po tri metra. Na vangradskoj dionici usvojen je uži normalni profil, koji se sastoji od dvije saobraćajne trake, odnosno od kolovoza širine 7,5 metara i obostranim pješačkim stazama širine po dva metra. Izgradnjom GGM-a, grad će faktički dugoročno riješiti sve saobraćajne probleme, istakao je gospodin Mutapčić.

Trebat će srušiti četrdesetak objekata

Na gradskoj dionici GGM-a neophodno je srušiti 23 glavna i dvadesetak pomoćnih objekata, za što bi, prema procjenama, trebalo osigurati oko četiri miliona KM. Vijećnici su izrekli i projektu GGM-a i njegovoj prezentaciji pohvale, usvojivši Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na idejni projekt GGM-a od Petlje Blatuša preko Bojinog vira, do priključka na magistralni put M-17 (veza na koridor Vc). O pretvaranju raskrsnice Drveni most i Crkvice u kružne tokove (rondoe, sa spojnom saobraćajnicom Kružni tok Drveni most - Kružni tok Crkvice), prezenteri su bili stručnjaci Građevinskog fakulteta Sarajevo, između ostalih prof. dr. Mehmed Bublin i Sanjin Albinović.
Prezenteri BH-gasa vezano za izmjenu trase gasovoda Zenica - Travnik, koji prolazi kroz općinu Zenica bili su Nadžida Ninković, njegova izvršna direktorica i Hamza Talić. U vezi s ovom tačkom dnevnog reda vijećnici su također usvojili Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na izmjenu trase gasovoda Zenica - Travnik. L. Sarajlić
Anterfile
Na prošlom zasjedanju usvojena je i Odluka o usklađivanju statusa oblika, kapitala i djelatnosti budućeg javnog preduzeća/poduzeća Regionalni vodovod “Plava voda” d.o.o. Travnik, koje će formirati općine Zenica i Travnik.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU