petak, studenoga 19, 2010

Bh. dijaspora u Baden-Virtembergu jedna od najaktivnijih u svijetu

image

ŠTUTGART - Generalni konzulat Bosne u Hercegovine u Štutgartu bio je organizator sastanka predstavnika klubova i udruženja građana Bosne i Hercegovine koji djeluju na području njemačkih pokrajina Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz i Saarland koji je u srijedu, 17. novembra 2010. godine održan u prostorijama Generalnog konzulata.


Impozantan skup

Sastanku je prisustvovalo više od 40 predstavnika klubova i udruženja građana Bosne i Hercegovine, kulturnih radnika i uspješnih privrednika iz Štutgarta, Sarbrikena, Ravensburga, Ulma, Heilbronna, Karlsdorfa, Lenningena, Karlsrua, Ludwigsburga, Sindelfingena i Mannheima. Tema sastanka bila bila je značaj aktivnosti bh. udruženja i aktivista BiH u dijaspori, mogućnost međusobne saradnje i zajedničkih projekata, saradnja sa vlastima u BiH i Generalnim konzulatom Bosne i Hercegovine u Štutgartu, organizovanje i rad dopunske nastave na maternjem jeziku za djecu u iseljeništvu i prezentovanje projekata koje organizuju bh. udruženja.

Svoje projekte u 2010. i planove u 2011. godini u Štutgartu su predstavili predstavnici KUD-a „Mladost“ i „Mladi biseri“, SKD „Sveti Sava“, SKSK „Sloga“, BiH Initiative Deutschland e.V. i FK „Sarajevo“ iz Štutgarta, „Bosanskog kola“ iz Hajlbrona, klubova „Bosna i Hercegovina“ i „Zam-Zam“ iz Ulma, IZ iz Ravensburga i Štutgarta, IKC BiH iz Sarbrikena, a prisutnima su svoj rad predstavili i uspješni biznismeni: Sead Graf Kozličić iz Sindelfingena, Sanela Sander, Fahrudin Umihanić, Ramiz Malkoč, dr. Ibrahim Džafić i Osman Džiho iz Štutgarta, braća Mirsad i Esad Puzić iz Sarbrikena, kao i sportista Amer Osmanhodžić iz Ulma.



Aktivnost Konzulata


Govoreći o radu Generalnog konzulata BiH u Štutgartu i saradnji sa bh. dijasporom generalni konzul Halilović je rekao da je u toku 2010. godine nastavljena i produbljena aktivnost posjeta i kontakata sa Parlamentima, Vladama, gradovima i trgovačkim komorama, vodećim strankama i drugim institucijama u Baden-Württembergu, Rheinland-Pfalzu i Saarlandu, značajnim za jačanje saradnje sa Bosnom i Hercegovinom. Ekonomska saradnja, posebno sa Baden-Württembergom i Saarlandom mogla bi biti daleko bolja, ali nedostaju konkretni planovi i projekti iz Bosne i Hercegovine. GK BiH u Štutgartu je i u 2010. godini intenzivirao saradnju sa bh. dijasporom, kao i vjerskim institucijama u ove tri njemačke pokrajine.

Cijeneći značaj bh. dijaspore generalni konzul Halilović je u 2010. godini posjetio svako mjesto u ove tri pokrajine u kojima žive i u kojima su organizovani državljani BiH, na njihov poziv ili na svoju inicijativu. GK BiH u Štutgartu bio je pokrovitelj i koordinator održavanja više sastanaka i manifestacija aktivista i predstavnika bh. dijaspore u ovom dijelu svijeta. Posebne aktivnosti uposleni u GK BiH imali su za Opće izbore u BiH na animiranju državljana BiH da se registruju i izažu na izbore. Rezultat toga je da su po prvi put građani BiH mogli glasati i u prostorijama Generalnog konzulata, a za glasanje u Štutgartu prijavilo se više državljana BiH nego u svim drugim DKP-a BiH u svijetu, zajedno.

GK BiH u Štutgartu podržavao je i pomagao rad dopunske nastave na maternjem jeziku za djecu u inostranstvu, a trenutno je angažovan na otvaranju bosanskih dopunskih škola u Štutgartu i Ludvigsburgu. Halilović je prisutne informisao da su uposlenici GK BiH u Štutgartu, u periodu od 1. januara do 31. oktobra 2010. godine u svojim prostorijama primili i opslužili 3.789 građana BiH, SR Njemačke i drugih stranih državljana. Samo broj zaprimljenih zahtjeva za izdavanje putnih isprava (pasoša) u istom periodu iznosio je 2.544. Halilović je apelovao je na sve prisutne da podrže manifestaciju „Sedmica BiH u Štutgartu“ koja će se održati od 25. novembra do 2. decembra 2010. godine, a koju pod pokroviteljstvom Grada Štutgart i Generalnog konzulata BiH organizuje Udruženje BiH Initiative Deutschland e.V.

Predstavnici udruženja i klubova građana BiH su u svojim obraćanjima iskazivali potrebu veće i intenzivnije saradnje između samih udruženja. Predloženo je formiranje krovne organizacije bh. dijaspore za pomenute tri njemačke pokrajine, kao i formiranje baze podataka koja bi sadržavala i podatke o uspješnim Bosancima i Hercegovcima.

Svi prisutni su istakli veliki angažman koji GK BiH u Štutgartu čini na pomoći boljem organizovanju bh. dijaspore, podršci njihovih projekata i otvaranju bosanskih dopunskih škola, posebno zadnje dvije godine kako je na njegovom čelu generalni konzul Haris Halilović. Prisutni su izrazili želju da Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Štutgartu još češće bude organizator ovakvih sastanaka.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU