utorak, studenoga 30, 2010

Petnaest godina fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine

Na današnji dan, prije 15 godina, naša fudbalska reprezentacija odigrala je prvi zvanični susret u svojoj historiji od nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Posljednjeg dana mjeseca novembra 1995. godine izabranici selektora Muzurovića u sastavu Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić, Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić, Asim Hrnjić, Almir Turković, Sait Fazlagić i Amir Osmanović počeli su pisati historiju utakmicom protiv Albanije u Tirani.

Iako su Albanci u tom susretu slavili rezultatom 2:0, osmijeh sa lica svih Bosanaca i Hercegoavaca, kao i puno srce i duša osjećaja patriotizma i ponosa nisu izostali.

Nakon petnaest godina naša reprezentacija svojim je navijačima donijela mnogobrojne razloge za slavlje i radost, ali nažalost prvenstveno zbog složene političke, te loše ekonomske situacije u državi, naš profesionalni sport svojoj naciji još uvijek nije donio najveće uspjehe u vidu osvajanja, ali i samih učešća na najvećim svjetskim i europskim smotrama.

Danas, petanest godina nakon početka pisanja historije fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, naš nacionalni tim prolazi zbog problema sa organizacijom krovne kuće bh. fudbala kroz izuzetno tehnički teške trenutke, ali kroz period u kojemu se svakako kao cilj nameće stvaranje jake i na europskoj sceni konkurentne fudbalske selekcije, navodi Reprezentacija.net.

Ipak, sigurni smo da će zdrav razum i pametne glave u našoj državi donijeti prevagu pri donošenju ključnih odluka u svim sferama života u našoj domovini, i da ćemo prije nego očekujemo ojačati identitet Bosne i Hercegovine u onom smislu u kojemu je on uistinu jedino i moguć, u vidu stavljanja bratstva, ujedinjenosti i iskrenog povjerenja između bh. naroda u prvi plan.

Patriote ujedinite se i na svakom koraku radite na stvaranju nove, moderne i proevropske Bosne i Hercegovine utemljene na osnovnom principu ZAVNOBIH-a koje kaže Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, Bosna i Hercegovina je i srpska i hrvatska i muslimanska!

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU