subota, veljače 19, 2011

BMW otvorio postrojenje za radnike starije od 50 godina

Zanimljivosti

BMW otvorio postrojenje za radnike starije od 50 godina

Politika njemačkog proizvođača automobila BMW je da svojim kupcima priušte što više udobnosti, a sada se isto pokušava i sa radnicima u postrojenju u kojem su zaposlene osobe uglavnom starije od 50 godina.Postrojenje za proizvodnju luksuznih automobila u Dingolfingu u južnoj Bavarskoj je nazvano Altstadt (Stari grad) zbog vremešnih radnika koji u njemu rade. Kompanija BMW je u ovo postrojenje odlučila zaposliti otpuštene kvalificirane radnike i radnike koji su otišli u prijevremenu penziju.

Proizvodna linija u Dingolfingu je opremljena elementima koji starijim radnicima olakšavaju svakodnevne poslove. Postrojenje u kojem se šasija sastavlja sa ostalim komponentama je vrijedno 21,3 miliona eura. Opremljeno je pokretnim kolicima za ala, a poboljšano je i osvjetljenje zbog radnika koji imaju problema s vidom.

Na mjestima gdje su nekada radnici morali stajati satima, sada su postavljene podesive stolice, a prostor gdje su nekada bili toaleti je pretvoren u sobu za relaksaciju.

"Ovo je prvo postrojenje u svijetu koje je namjenjeno starijim radnicima", rekao je glasnogovornik kompanije.

Čak je i proizvodna linija usporena za jednu trećinu u odnosu na uobičajeni tempo u drugim postrojenjima kako bi se prilagodila starijim osobama.

"Zahvaljujući pokretnim kolicima sa alatom i podesivim stolicama, više se ne moram saginjati kako bi uzeo potrebni alat. Veliko je olakšanje što sve mogu raditi u uspravnom položaju", rekao je radnik Ludwig Lang (57), koji je 40 godina radio za BMW. Bavarska kompanija planira ovakav program zapošljavanja proširiti na zemlje u kojim se govori njemačkim jezikom i zaposliti dodatnih 4.000 radnika. Postrojenje Altstadt zauzima 6.500 kvadratnih metara, a dizajnirali su ga industrijski arhitekti i inženjeri u autoindustriji, kao i doktori i terapeuti koji liječe starije ljude.

Procenat radnika u kompaniji BMW koji su stariji od 50 godina će sa današnjih 25 posto do 2020. godine porasti na 45 posto.

Veći dio posla u postrojenju Altstadt obavljaju robori, a osim toga je 200 radnika podijeljeno u tri smjene.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU