nedjelja, ožujka 06, 2011

Dijaspora digla glas

Protesti u Beču zbog hapšenja Jovana Divjaka

Građani Bosne i Hercegovine koji žive u Austriji danas su u centru Beča, kod spomenika Ruskom vojniku, organizovali proteste zbog hapšenja penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka.

Prema nezvaničnim informacijama, protestima je prisustvovalo blizu 1.000 Bosanaca i Hercegovaca, koji su se okupili nakon dogovora putem Facebook grupe "Oslobodite Jovana Divjaka odmah".

Kako saznajemo, protesti su bili mirni, a građani BiH su zahtijevali da Austrija odmah oslobodi legendarnog bosanskhercegovačkog generala Divjaka.

Podsjetimo, Društvo za ugrožene narode - International, zajedno sa udruženjima građana BiH u Njemačkoj i Austriji, organizuju u ponedljeljak, 7. marta proteste u Beču i Berlinu. Protesti će se održati ispred ambasade Republike Austrije u 11.00 sati i u Beču ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u 18.00 sati.

Protesti će se održati pod motom "Sloboda za branitelja Sarajeva Jovana Divjaka".Protesti zbog hapšenja Divjaka su održani i u Sarajevu u četvrtak uvečer, nakon hapšenja Jovana Divjaka, ispred ambasade Austrije u Sarajevu, zatim u petak, te masovniji protesti u subootu sa kojih su građani BiH jasno poručili: "Oslobodite Divjaka! Jovo uz tebe smo!"

Jovan Divjak uhapšen je u četvrtak uvečer na aerodromu u Beču, najvjerovatnije po potjernici Srbije, koja ga sumnjiči za učešće u slučaju Dobrovoljačka ulica 1992. godine.

General je više puta kazao da se on ne osjeća krivim i da je tada učinio sve da ne dođe do ljudskih žrtava.

Divjak trenutno boravi u pritvoru u Beču, a advokati se upoznaju sa slučajem. Danas bi se austrijski stručnjak za ekstradiciju trebao susresti se s Jovanom Divjakom.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU