ponedjeljak, listopada 26, 2009

Nova karta BiH-Bosna bez entiteta



Na zvaničnoj Internet stranici Uprave za indirektno oporezivanje BiH http://www.uino.gov.ba/ postavljena je mapa BiH bez entitetske granice, što su političari iz Srpske ocijenili nepoštovanjem Dejtonskog sporazuma i Ustava.


BiH je na toj mapi podijeljena na četiri regiona, čija su sjedišta Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Tuzla, a entitetska granica je potpuno izbrisana.
Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić ocijenio je da je u konkretnom slučaju riječ o protivustavnom djelovanju.
- BiH ima svoje unutrašnje, dejtonske granice, koje su Ustavom regulisane i to se mora poštovati na svakoj karti bilo koje zajedničke ili entitetske institucije - rekao je Vasić.
Dodao je da se mape BiH bez entitetske granice tendenciozno postavljaju na brojne sajtove institucija BiH, pa čak i njenih ambasada u svijetu.Na pitanje zašto je sa mape BiH na sajtu UIO BiH izbrisana entitetska granica, portparol ove institucije Ratko Kovačević je rekao da ova mapa nema nikakve veze sa politikom i Ustavom BiH.
- UIO BiH ima četiri regionalna centra, u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli koje smo jasno naznačili na mapi kako bismo pojednostavili i olakšali pristup podacima poreskim obveznicima i našim saradnicima - rekao je Kovačević.
Dodao je da je cilj mape da poreskim obveznicima, ma gdje živjeli u RS i FBIH, pruži informacije o regionalnom centru kojem pripadaju.
- Mapa je namjenska i isključivo je namijenjena poreskim obveznicima, a nema nikakve veze sa Ustavom BiH - precizirao je Kovačević.
Međutim, Vasić tvrdi da je, bez obzira na to što je mapa zemlje na sajtu UIO namjenska, riječ o nepriznavanju ustavne strukture zemlje.
- To je nepriznavanje Srpske i Srba u ovoj zemlji. To je tendenciozna, zlonamjerna i politička djelatnost. UIO BiH bi morala da postavi mapu sa entitetskom granicom, pa neka onda navedu svoje regionalne centre - naveo je Vasić.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU