subota, siječnja 30, 2010

Historija Gorice



Selo Gorica pripada zeničkoj općini. Okružena je brdima: Bitovlje (678m), Grašnica (772m) i Janjički vrh (812m). Nalazi se na 44° 12' geografske širine i 17° 56' geografske dužine i na nadmorskoj visini 650-700 m.


Geologija


Tlo je nastalo u doba alpinskog nabiranja u oligomiolenu, a to se vidi po pragovima i koritu rijeke Bosne, u narodu poznate kao police i one se nalaze s obje strane rijeke Bosne oko sela Gorica. Klima je umjereno-kontinentalna, ali je prisutan i uticaj hladnijih vazdušnih masa dolinom rijeke Lašve, kod njenog ušća u rijeku Bosnu. U tlu je velikim dijelom zastupljen laporac. Veća vodena površina je rijeka Bosna sa suženjima i klisurom, gdje se nalaze i poznati slapovi.


Historija


Iz predhistorijskog perioda nema podataka. Jedino se sa većom sigurnošću može reći da je pored sela (lokalitet Kose) prolazio rimski put od Salone do Srebrenice. U srednjem vijeku naselje Gorica se vjerovatno zvalo Krstjanska Gora (bilo je pod utjecajima bogumilske crkve), jer je u blizini naselje Janjići, u kojem je stolovao vrhovni poglavar cijele bosanske bogumilske crkve.


Prve godine nakon ulaska Turaka u Bosnu i padom Bosne pod njihovu upravu, podiže se džamija u Janjićima, što je imalo veliki uticaj na upoznavanju sa islamom kako stanovnika Janjića tako i stanovnika iz susjednih sela (Gorica…). Prema turskom popisu (popis deftera Bosanskog sandžaka) iz 1489. god. u okviru nahije Brod spominju se brojna naselja iz okoline Zenice, među njima i Gorica. Od 114 naselja spomenutih iz nahije Brod, Gorica se spominje na 19. mjestu. U to vrijeme uzgajalo se: grožđe (vinogradi) razno voće, orah, pšenica, ječam, proso, zob i slično

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU