utorak, siječnja 05, 2010

Zenica dobila vatrepolo klub


Vaterpolo će se ponovno igrati u Zenici gdje su sportski entuzijasti osnovali Gradski klub vodenih sportova “Zenica“ - GKVS “Zenica“.

Prema riječima osnivača u ovom klubu će se pored vaterpolo sporta provoditi obuka neplivača, mala škola plivanja i škola vaterpola. Svi zainteresovani moći će se okušati u sportovima koji dugo nisu bili prisutni u ovom gradu i ZE-DO kantonu, ili do sada nisu postojali, kao što su vaterpolo, sinhronizirano plivanje i skokovi u vodu. Treba reći da je svojevremeno grad Zenica imao vaterpolo klub koji nije imao neke velike sportske rezultate.
Zanimljivo je da je u Zenici rođen jedan od najboljih vaterposlita svijeta svih vremena Zoran Janković, sportaš za kojeg se vežu najveći uspjesi vaterpolo sporta na ovim prostorima. Janković je nosilac zlate medalje sa Olimpijade iz Meksika 1968, i srebrene sa Olimpijskjih igara u Tokiju 1964.godine. Zapamćen je kao jedini koji je na jednoj olimpijskoj utakmici postiga deset golova i to Meksiku protiv Japana, rezzltat je bio 17:2.

''Cilj je da što više 'male raje' nauči plivati, a da dio njih nastave trenirati neki od sportova na vodi. Znanje plivanja predstavlja jednu životnu važnu naviku koja služi čovjeku čitavog života, pruža mu opšte samopouzdanje kada se nalazi u bilo kakvom kontaktu sa vodenom sredinom i pruža mogućnost da u njoj uživa bez napora i u kasnojstarosti. U slučaju nezgoda dobar plivač može spasavati samog sebe i pružati dragocjenu pomoć drugome'', kažu u novoosnovanom klubu.

Novi klub već je pokrenio akciju ''Naučimo da plivamo'', i GKVS vrši upis svih zainteresovanih od 5 - 55 godina. Klub kreće sa radom, u utorak 05.januara, sa prvim terminom u devet sati. U prvom mahu radiće se utorkom, četvrtkom i subotom u terminu od 9 do 10 sati. Školu vaterpola, koja će startati krajem mjeseca, i ostale stručne aktivnosti u klubu voditi će koordinator Aldin Đerahović.

1 komentar:

Anonimno kaže...

Da li neko zna šta se dešava sa vaterpolom u Zenici, kako napreduju. Nema nikakvih informacija na net-u pa ako neko zna lijepo bi bilo da napiše novosti.

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU