srijeda, kolovoza 11, 2010

Najveci SAT na svijetu!

Najveći sat na svijetu počinje otkucavati u Meki
image

MEKA - Saudijska Arabija će testirati, kako ga je nazvala, najveći svjetski sat u svetom gradu Meki tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana, javila je zvanična novinska agencija. Sat koji je okrenut na sve četiri strane svijeta bit će postavljen na golemom neboderu koji će kada bude dovršen biti visok 600 metara, drugi po visini u svijetu...

... nakon tornja Burj Khalifa u Dubaiju.

Kula sa satom će nadmašiti londonski Big Ben, nekada najveći sat na svijetu na četiri strane, prenosi AP.

Kazaljke saudijskog sata duge oko 40 metara također su veće od trenutnog svjetskog prvaka, sata na tržnom centru Cevahir u Istanbulu, čija je dužina 36 metara, postavljenog na prozirni krov trgovinskog kompleksa.

Kompleks se proteže iznad čuvene Velike džamije u Meki, koju muslimani širom svijeta posjećuju tokom pet dnevnih molitvi i dio je saudijskih napora na razvoju grada koji obiđu milioni hodočasnika svake godine.

Trosedmični probni rad sata počet će tokom prve sedmice ramazana - mjesec dana dugog perioda molitve, razmišljanja i posta od zore do sumraka, navodi se u vijesti. Samo jedna od četiri strane sata do sada je dovršena i pokrivena je s 98 miliona komada staklenog mozaika.

Na svakoj strani bit će ispisano "Bog je najveći" na arapskom i ispunjeno hiljadama obojenih svjetala. Sat će biti vidljiv s udaljenosti veće od 25 kilometara.

Vidikovac je planiran u donjem dijelu sata.

Golemi zlatni polumjesec, prečnika 23 metra, bit će postavljen iznad sata na postolju visokom 61 metar iz kojeg će oko 15 zraka ići u nebo, dodaje se u vijesti. Kompletan sat, od osnove do polumjeseca, bit će visok 251 metar.

Njemački i švicarski inžinjeri dizajnirali su kulu sa satom, a sudeći po ministarstvu za vjerske zadužbine kompletan projekt će koštati 800 miliona dolara.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU