četvrtak, studenoga 18, 2010

Pjanićev fudbalski "klon": Bosansko čudo od djeteta iz Luksemburga

image
24sata.info PHOTO
Mirza Mustafić

"Za Mirzu evropski fudbalski stručnjaci govore da je jedan od najvećih talenata kojeg su ikada vidjeli", rekao je na početku razgovora za San Sport, Sakib, otac 13-godišnjeg Mirze Mustafića, fudbalskog "genijalca" koji sa porodicom živi u Luksemburgu.

Samo nekoliko godina nakon što se počeo baviti fudbalom, zapazili su ga skauti francuskog Metza na jakom omladinskom turniru. Nevjerovatno je koliko sličnosti ima priča mladog Mustafića, sa onom bh. reprezentativca Miralema Pjanića, koji je takođe iz Luksemburga pozvan u fudbalsku školu Metza.

Prijatelj sam sa Fahrudinom Pjanićem, Miralemovim ocem, sa kojim sam igrao zajedno u rodnoj Kalesiji i Drini iz Zvornika. Fahrudin je insistirao da Mirzu obavezno pošaljem u Metz, jer je i njegov sin prošao kroz isti internat.

Nije dugo trebalo Mustafićima da se odluče za klub, u čijem prvom timu je Miralem Pjanić tada već briljirao.

"Samo desetak minuta treninga Francuzima je bilo dovoljno da Mirzu više ne puštaju od sebe. Čak su mu u rekordnom roku sredili neophodnu papirologiju. Inače, pravilo je da talentovana djeca moraju imati punih 13 godina da budu primljeni u fudbalski internat Metza. Pjanić je "doselio" sa četrnaest, a Mirzu su uzeli cijelu godinu prije roka", priča Sakib.

Iako Mustafić i Pjanić nisu isti profil igrača, francuska i luksemburška štampa ih smatraju fudbalskim "klonovima".

"Po pisanju, Francuzi vide Mirzu kao novog Pjanića i nadu Francuskog fudbala, a u Luksemburgu izražavaju nadu da im se neće ponoviti "slučaj Pjanić". Ako mene pitate, i jedni i drugi su u zabludi, moj Mirza voli samo Bosnu".

Mustafić junior je svestran i svejedno je da li ga stave na bok, u špic ili u sredinu terena, što mu je i prirodna pozicija. Redovno ga hvale priznati stručnjaci, obzirom da njegov Metz često odmjerava snage sa velikanima Evropskog fudbala.

"Osam puta je bio proglašen prvim igračem međunarodnih turnira, na kojima učestvuju nade poznatih njemačkih italijanskih, engleskih... klubova. Prošle godine, na turniru u Lilu su bili i Barcelona i Porto, ali to Mirzi nije smetalo da opet bude najbolji".

Željko Bulajić, bivši igrač Borusije iz Dortmunda, Sakibovog sina je proglasio "wunderkindom".

"Bili smo na nekom takmičenju u njemačkom Dortmundu gdje nas je ugostio nas je Željko Bulajić koji je tamo zadužen za sve mlađe selekcije. Iako su se okupila sva talentovana djeca Njemačke, Mirza je pobrao najveće simpatije. Bulajić mi je prenio da takvo dijete, fudbalskog "wunderkinda", Nijemci još nisu vidjeli", zaključio je Sakib Mustafić, otac budućeg kreatora igre bh. reprezentacije, u razgovoru za San.

Mladi talenat nije mogao promaći ni najpoznatijim fudbalskim školama svijeta. "Zainteresovan je i Milan, a na stolu već ima ponudu od Ajaksa čiji su ga skauti posmatrali na turniru u Nansiju. Prije dvije godine bili smo kod Mirzine sestre koja studira u Monpeljeu. Slučajno je naišao skaut Ajaksa i odmah zapazio Mirzu. Poslije su se javili preko muža jedne političarke iz Luksemburga, koji vodi menadžersku agenciju za mlade igrače", kazao je otac Sakib.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU