ponedjeljak, siječnja 31, 2011

Plivački miting „Evropa 2011“: Zeničanin Harun Ćerim okitio se srebrom

Plivački miting „Evropa 2011“: Zeničanin Harun Ćerim okitio se srebrom

Sedam bh.plivača uspjeli popraviti lične rekorde • Na ovom jakom mitingu nastupilo je oko 900 plivača iz sedam zemalja: Srbije, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH


U organizaciji plivačkog kluba Novi Sad, proteklog vikenda na bazenu Slana Bara - Klisa, održano je međunarodno LEN plivačko takmičenje „EVROPA 2011.“. Na ovom jakom mitingu nastupilo je oko 900 plivača iz sedam zemalja: Srbije, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Našu zemlju su predstavljali članovi Gradskog kluba vodenih sportova Čelik Zenica i Plivačkog kluba Novi Grad iz Sarajeva. Harun Ćerim (1996) osvojio je srebrenu medalju na 200 metara delfin takmičeći se u apsolutnoj kategoriji (16 godina i stariji). Zeničani su se četiri puta uspjeli plasirati u finale – Šemsa Šarić (1995) u dvije discipline, te Amir Grizović (1994) i Harun Ćerim u po jednoj. Amar Borić (1999) je napravio jedan ogroman pomak postavivši u sve četiri discipline u kojim je nastupao lične rekorde. Popravljanje najboljih ličnih vremena pošlo je za rukom i Sarajlijama – Amili Beganović (1997), Selmi Beganović (1994) i Vedadu Krkbeševiću (1996) koji su u jačoj konkurenciji ostvarili napredak.

Amir Grizović, jedan od najvećih talenata u bh.plivanju, koji je podsjetimo nedavno u konkurenciji 650 takmičara proglašen za najboljeg plivača na 15.međunarodnom mitinga “Čigota Kup” na Zlatiboru u Srbiji, zbog zdravstvenih problema nastupio je u samo jednoj disciplini – 50 m slobodno. Prvo je u kvalifikacijama izjednačio svoje najbolje vrijeme, a onda u finalu u apsolutnoj kategoriji završio kao deveti uz popravljanje ličnog rekorda – 25,55 i osvojenih 563 boda.


Šemsa Šarić bila je sedma u kvalifikacijama na 50 m slobodno, a u finalu u apsolutnoj kategoriji (15+) okončala je kao deseta. U oba navrata je popravila lični rekord koji je do ovog takmičenja iznosio 31,07. Isplivala je u kvalifikacijama 30,71 a u finalu 30,24. U utrci na 800 m slobodno u finalu je završila kao osma popravivši lični rekord koji sada iznosi 10:27,88. Inače, Šarić i Grizović imaju isplivane norme za juniorsku Balkanijadu koja se održava u Banjoj Lucu u maju, a blizu su ostvarivanja normi za juniorsko Evropsko prvenstvo koje je u julu u Beogradu i svjetsko juniorsko prvenstvo koje bi se trebalo održati u avgustu u Peruu.


Harun Ćerim je osim srebra na 200 m delfin popravio lični rekord za čak devet sekundi i on sada iznosi 2:29,88. Na 100 m delfin bio je u kvalifikacijama četvrti, a u finalu u apsolutnoj kategoriji (16+) završio je kao osmi sa izjednačenjem najboljeg vremena. Na 100 m prsno bio je osmi.

Amar Borić je dokazao da je velika nada zeničkog i bh.plivanja poostavivši lične rekorde u svim disciplinama u kojim je nastupao – 100 m mješovito - 1:25,87 (popravio za skoro dvije sekunde), 100 m prsno 1:34,91 (2,5 sekundi), 50 m slobodno – 32,77, te 400 m slobodno 5:33,70 gdje je popravio rekord za nevjerovatnih 16 sekundi!. Ovo je ujedno bio i deveti najbolji rezultat mitinga u konkurenciji dječaka njegovog uzrasta. Ekipu su vodili treneri Aldin Đerahović i Zlatan Husaković. Zbog prehlade nije nastupala Anja Limanović, koja je bila sa ekipom u Novom Sadu.

Amila i Selma Beganović popravili su lične rekorde u disciplinama 100 m slobodno, a Selma i Vedad Krkbešević na 50 m slobodno, te Amila i na 100 m prsno.

Pored visokog zvaničnika Evropske plivačke federacije - LEN-a, gosti mitinga bili su Borut Petrič, Igor Veličković i Dragan Radosav. Nastupali su vrhunski plivači Tanja Šmid, Nika Kozamernik, Radovan Siljevski, Boris Stojanović... Najbolji srbijanski plivač Čaba Silađi je dodelio medalje u finalnom delu programa najboljima (u svojoj disciplini) 100 m prsnim stilom.

Finalni program održan je u večernjim satima. Najbolji su se takmičili u osam disciplina podijeljeni u dvije finalne grupe Apsolutna i mlađa. Priređen je i specijalan audio vizuelni propratni program tokom celog finalnog dijela takmičenja. Bazen je bio osvjetljen reflektorima, izlazak na trke i poslije na proglašenje najboljih posebno je izveden sa naglašavanjem imena svakog učesnika finala uz specijalne efekte.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU