nedjelja, veljače 06, 2011

Mirnes Kovac ekspert za Bliski istok!

Mirnes Kovač, ekspert za Bliski istok !

Stabilizacija u Egiptu zavisit će od stava vojske
Vjeruje da će dešavanja u Egiptu zauvijek promijeniti odnos egipatskog naroda i njihove vlastiKovač: Šta će iza sebe ostaviti vrtlog potonulog režima

- Mubarakov režim tone, ali pitanje je koliko će nevinih žrtava povući za sobom taj brod tiranije - pita se u razgovoru za "Dnevni avaz" ekspert za Bliski istok Mirnes Kovač, magistrant međunarodnih odnosa Univerziteta "Sussex" u Velikoj Britaniji.

Kovač, koji je proteklih dana detaljno pratio zbivanja u Egiptu i arapskom svijetu, tvrdi da je opravdana zabrinutost šta će iza sebe ostaviti vrtlog potonulog režima velikog bliskoistočnog diktatora.

Opasna taktika

- Ali, ta briga ne smije ni u kom slučaju blokirati međunarodnu podršku demokratskom izražavanju volje egipatskog naroda. Ona, ta briga, zasnovana je na predrasudama i godinama akumuliranom strahu. Svjedoci smo jednog krajnje civiliziranog i dostojanstvenog revolta naroda, posebno mladih, protiv ugnjetavanja, neslobode, straha i naročito siromaštva. On sve više zadobiva obrise jedne prave revolucije.

Blokiranje interneta i telekomunikacija, zatvaranje medija, prijetnje diplomatima, novinarima i aktivistima za zaštitu ljudskih prava... U svim tim potezima, a koje je Mubarak do sada načinio, jasno se da prepoznati rukopis tiranina Sadama Huseina. Mubarak djeluje po modelu: "Ili ćete živjeti pod mojom 'sigurnošću' ili ćete imati haos i nered". Taktika koja ima za cilj podjelu i trganje društvenog tkiva veoma je opasna - govori nam mr. Kovač.

Svijet je, veli, rezerviran prema legitimnim zahtjevima Egipćana da bolje žive. Taj strah ponovo proizlazi iz predrasuda prema zagovornicima političkog islama, takozvanim islamistima, koje je, naposljetku, generirao i sam Mubarak.

- Egipat i sam Mubarak su probleme s radikalnim skupinama imali i ranije i rješavali ih, ponekad krajnje uspješno, ali su taj svoj poduhvat koristili i svaku organiziranu opoziciju tog karaktera trpali u isti koš. Ne treba zaboraviti da su egipatski zatvori, između ostalih, iznjedrili ideologe i lidere današnjeg globalnog terorizma. Dakako, strah i predrasude koje Zapad ima u tom pogledu mogu se razumjeti, ali se ne može stalno zaklanjati iza njih i pogrešno tumačiti čitav jedan demokratski revolt i revoluciju. U tim procesima islamisti jesu uzeli učešće, ali su samo jedna od nekoliko različitih političkih struja i učestvuju zajedno sa svim ostalim političkim orijentacijama: sekularistima, komunistima, Vefd partijom, Kifaja pokretom i, na kraju, običnim ljudima - pojašnjava Kovač.

Ključna stvar

Na pitanje hoće li eventualnim padom Hosnija Mubaraka u Egiptu doći do stabilizacije ili će ovi događaji dovesti do još većeg haosa, čega se mnogi boje, Kovač odgovara da stabilizacija zavisi i od toga kako će otići Mubarak, tj. hoće li on "sići" ili "otići" kao što su ga demonstranti pozivali ili će pak "pasti".

- Ne zaboravite, on je, kao uostalom i njegovi prethodnici predsjednici, bio vojnik koji se borio za Egipat koji je, na kraju krajeva, pokazao da je igrač na koga se može osloniti kada je u pitanju mir sa Izraelom. A i sama činjenica da se toliko dugo održao na vlasti govori o njegovim sposobnostima. I, naravno, ključna stvar stabilizacija ponajviše će zavisiti od stava koji zauzme egipatska vojska. Tu je situacija prilično nepredvidiva - napominje Kovač.

Vjeruje da će dešavanja u Egiptu zauvijek promijeniti odnos između egipatskog naroda i njihove vlasti. S obzirom na značaj Egipta, smatra on, taj trend će sigurno imati implikacije na cijeli arapski svijet.

Uloga Saudijske Arabije

Također, Kovač cijeni da značajnu ulogu u demokratskim kretanjima u arapskom svijetu ima i socijalna slika. Ne smiju se zaboraviti ni prirodni resursi, posebno nafta, ali i način na koji se tim resursima upravlja i u šta se oni ulažu.

- Ako pogledate bruto domaći proizvod po glavi stanovnika za Bliski istok, možete sačiniti kartu dešavanja i previranja u ovom dijelu svijeta počnete li s kraja liste. Upravo su na dnu Egipat, Tunis, Jemen, Sirija - to su oficijelno "republike" i u njima je daleko teže, i režimi su daleko opresivniji nego u nekim "apsolutističkim" uređenjima. Stotine hiljada Egipćana odabralo je da iz svoje "republike" trbuhom za kruhom ode u "apsolutističku monarhiju" Saudijsku Arabiju i od toga novca ne samo da pomažu svoje porodice već i svoju djecu školuju po Evropi i Americi. Pogledajte dalje, Dubai, Abu Dabi, Katar i Bahrein su, evo, apsolutističke monarhije, ali je u njima GDP po osobi među najvećim u svijetu. Što se tiče stava Saudijske Arabije (koja je podržala Hosnija Mubaraka, op. a.), mislim da je bio ishitren i rezultat je slabih procjena. A u čemu se to taj početni stav Saudijske Arabije razlikuje, recimo, od prilično rezigniranog početnog stava prema krizi od administracije Sjedinjenih Američkih Država - pita se analitičar Kovač.

Ljudi ginu, CNN i BBC o novcu

- Vidite, u svom ovom neredu, kada svaki dan mirni demonstranti ginu i kada ih na stotine biva pretučeno i povrijeđeno, na CNN-u i BBC-ju raspravlja se koliko će zapadne ekonomije eventualno izgubiti novca ukoliko, recimo, dođe do zatvaranja Sueckog kanala, koliko duže će trajati transport robe i sirovina. Takav jedan brutalno realistički pristup u međunarodnim odnosima je rezultat i pokazatelj razmjera duhovne krize u kojoj se nalazi današnji svjetski poredak. To je "novi svjetski poredak" čije "satanske slike" nereda i haosa gledamo uživo na ulicama Kaira. Kada je u pitanju Egipat, mnogi svjetski igrači imaju itekako mnogo interesa, SAD prvenstveno zbog Izraela i nafte, a u posljednje vrijeme tu je i veliki ruski ekonomsko-investicijski upliv - ističe Kovač.

Nema komentara:

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU