petak, listopada 30, 2009

NLO iznad piamida u Visokom



Snimljen neidentifikovani leteći tanjir iznad Bosanske piramide Sunca!?

NLO
- Svjetlosni fenomeni, aure koje pulsiraju kao srce, neidentifikovani leteći tanjiri koji se pojavljuju na nebu iznad bosanskih piramida u Visokom nisu nikakva rijetka pojava.
"To što su kamere Nove TV iz Hrvatske zabilježile nije prazna priča, jer je naš inženjer Goran Čakić snimo neidentifikovani leteći tanjir iznad piramide. Takve i slične stvari su zapravo dokaz da postoji neka viša sila", tvrdi Ahmed Bosnić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Bosanska piramida Sunca i dodaje da to što su zabilježile kamere iz susjedne Hrvatske predstavlja najnoviji dokaz da se dešavaju čuda iznad piramide koja se istražuje već pet godina.
"Svjetlosni fenomeni pojavljuju se kada nebo nije čisto i u ljetnim noćima bez Mjeseca. Tada se znaju pojaviti pulsirajuće svjetlosne aure iznad piramide i taj fenomen sam svojevremeno dugo istraživao i ne znajući o postojanju piramida. Svjetla koja se pojavljuju u prirodi kao fenomen su možda potpuno objašnjiva, a za sada nauka nije definisala svoje mišljenje. Najjednostavnije bi bilo reći da je to neidentifikovani leteći objekat, ali riječ je o pojavi koja će još dugo biti obavijena velom tajni. Nema sumnje da ćemo svake godine odgonetati njene tajne i vjerujem da ćemo uspjeti saznati zašto se u pojedinim uslovima iznad piramida pojavljuju aure koje pulsiraju kao srce", kaže Bosnić.
Semir Osmanagić, osnivač Fondacije Arheološki park "Bosanska piramida Sunca" nije ni potvrdio, ali ni negirao za list "San" postojanje ovih pojava na nebu iznad piramida. On kaže da postoji mogućnost da je to zaista istina, jer je i sam čuo takve priče.
"Nažalost, nismo se time bavili i nemam dokaze, pa tako o tome ne mogu govoriti jer to nisam vidio svojim očima. Priče koje sam ja čuo se odnose na period poslije Drugog svjetskog rata kada je navodno i u novinama pisalo da je bilo čudnih svjetala iznad bosanskih piramida. Šta je istina u tome, pokazat će vrijeme", kazao je Osmanagić.
I Senad Hodović, direktor Zavičajnog muzeja u Visokom nije čuo za NLO iznad Visokog.
"Koliko mene pamet služi, u Visokom nikada nisam čuo priče o ovim i sličnim paranormalnim pojavama i za mene je to potpuna nepoznanica i nešto novo. Dozvoljavam postavljanje svakojakih teza, ali očekujem i dokaze. Nisam pristalica nekih ubjeđenja kako pro tako i kontra. Rođen sam u Visokom i čitav život sam tamo proveo, ali ta svjetla nikada nisam vidio. Ukoliko to postoji insistiram na egzatnosti i ozbiljnosti. Koliko je to realno ne znam, nisam kompetentan. Možda neko koristi lasere da dobije taj efekat. To je neko moje mišljenje", kaže Hodović.

Bosanac igra Americki fudbal



Bosanac igra američki fudbal
'Znam kako udariti loptu'
Adi Brkić ne igra američki fudbal daleko od svoje srednje škole, na Univerzitetu West Georgia, ali je to daleko od mjesta gdje je rođen i gdje je proveo prvih pet godina svog života, počinje priču o mladom Bosancu "Georgian Times".
Prošlog ljeta dobio je prvu šansu da se vrati u Bosnu i Hercegovinu i vidi svoju rodbinu nakon 15 godina. Sa nekima od njih pričao je putem "Skypea", ali prilika da ih vidi uživo značila mu je daleko više."Jedno je kada ih vidite na slikama ili putem kamere, ali je druga stvar kada zaista dođete u kontakt s njima, dotaknete ih, osjetite i pričate s njima", rekao je Adi.Za njega je to bio potpuno različit ljetni raspust. Odlazak u Evropu i susret sa porodicom imao je daleko veći značaj od običnog druženja sa prijateljima pored bazena.Posjeta porodici u BiH, koju je napustio kada je imao samo pet godina, podsjetila ga je na činjenicu kako život u Sjedinjenim Američkim Državama može biti jednostavan."Ovdje u SAD-u, sve nam je nadohvat ruke. Idem u školu i primam stipendiju samo zato što se bavim sportom", rekao je Brkić.Putovanje u rodnu zemlju pomoglo mu je da počne još više cijeniti sitnice i priliku koju je dobio.Prije nego se počeo baviti američkim fudbalom, on je bio običnim fudbalom. Loptu je počeo udarati čim je prohodao. To mu je pomoglo da postigne uspjeh u američkom fudbalu u kojem izvodi šuteve za svoju ekipu. Tri od četiri najduža udarca u školskoj historiji su Adijevo djelo."Nemam jaču nogu, ali znam kako udariti loptu", rekao je Adi.

četvrtak, listopada 29, 2009

Gorica u svim godisnjim doba














































Hanka Paldum ce biti specijalni gosca TRT-a



Hanka Paldum će biti specijalna gošća TRT-a

Nakon uspješne američke turneje koju je Hanka Paldum okončala prošle sedmice, kraljica sevdaha nastavila je u Sarajevu realizaciju albuma koji bi trebao biti objavljen u Turskoj. Naime, državna TV kuća TRT ponudila je Hanki vrhunske uvjete za snimanje i objavljivanje albuma na turskom jeziku.


Dio onoga što je u pripremi publika u Istanbulu mogla bi čuti već 16. novembra.
- Tog dana TRT otvara novi kanal, a ja sam pozvana da na svečanosti budem specijalni gost - kaže Hanka.

Carl Bildt declared undesirable in Bosnia and Herzegovina




Gradimir Gojer Dzemaludin Latic and ask the institutions of BiH to Carl Bildt declared persona non grata in BiH. According to a statement Gojer and petals, Carl Bildt, the current Swedish Minister of Foreign Affairs and Chairman of the Council of the European Union, the Hague tribunal, testified in favor of a war criminal Biljana Plavsic and the Švedskih authorities isposlovao her early release. Petals and Gojer Bildtovo believe that the insistence on an early release to a war criminal Biljana Plavsic, who is izrežirano at a time when the Hague tribunal begins trial of Radovan Karadzic, is a kind of apology war criminals and their supporters. -It is, at the same time, and the message that some European centers of power, is headed by Carl Bildt, continue to support the Greater criminal project directed against a common, multi-ethnic, democratic and comprehensive Bosnia and Herzegovina. Release of Biljana Plavsic to consider Gojer petals, the message is that the advocates of Greater project soon to be released the same way and Radovan Karadzic.

Bosanska piramida sunce



Bosanska piramida Sunca:

Upravni odbor Fondacije izabrao himnu - "Lati se lopate"

Međunarodna radna akcija volontera.
- Pod predsjedanjem Ahmeda Bosnića, u sarajevskom hotelu "Holiday Inn" održana je redovna sjednica Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".
Sjednici su prisustvovali članovi Upravnog odbora dr. Vlatko Določek, dr. Semir Osmanagić, Mahir Hadžiahmetović, Vlastimir Mijović, Ferid Jašarević i Amila Omersoftić dok su tri člana UO bili van zemlje.
Uobičajena je praksa da su sjednice Upravnog odbora javne i da joj prisustvuju gosti iz BiH i inostranstva. Tako je bilo i ovoga puta. Saradnicima Fondacije iz Visokog, Zenice i Sarajeva, pridružili su se i gosti iz Mađarske, Slovenije, Njemačke i Srbije. Poslovni ljudi, univerzitetski profesori i turistički radnici su sa velikim poštovanjem govorili o rezultatima istraživanja bosanskih piramida i svojim impresijama sa posjeta arheološkim lokacijama u Visokom.
Na sjednici su donesene slijedeće odluke:
- za komandanta Međunarodne radne akcije volontera (MRAV)

"Bosanske piramide 2010" imenovan je višestruki učesnik radnih akcija iz 1980-ih Eno Ćatović;- imenovan je Savjet MRAV-a koji će sačinjavati predstavnici Fondacije, Opštine Visoko i iskusni akcijaši;- izabran je zaštitni znak i amblem MRAV "Bosanske piramide 2010" u liku stilizovanog mrava koji u ruci drži otkrivenu Bosansku piramidu Sunca; u centru je logotip Fondacije i Opštine Visoko sa dvojezičnim tekstom radne akcije;- izabrana je i himna Radne akcije - riječ je o pjesmi "Lati se lopate" čiji je autor reper Dr. Zo iz Visokog.

SUSJEDI POMAZU BiH-Cuvaj se Dodo Dingospod


LIVE PRENOS BiH-PORTUGAL



LIVE PRENOS BiH-PORTUGAL
Organizatori su se potrudili da pronađu bolju lokaciju za zajedničko gledanje nastupa Reprezentacije,dogovor je postignut sa Emmafisch GmbH koja u sklopu svog restorana posjeduje Event salu koja zaprima 300 mjesta i lokacija je u samom Centru sa time puno bliža mnogom interesentu nego u Garatu.Do ove sale možete stići sa tramvajskim linijama 706 i 715 kao sa svim S-bahn linijama koje se križaju na stanicama Volksgarten,Fridrichstadt i Philipshalle.Na raspolaganju je i bezplatan parking prostor.
Od sad pa nadalje će se u ovoj sali održavati ovakvi i slični događaji,slika će se prenositi putem projektora a ton putem razglasa,organizatori će uzimati mali obolus radi pokrivanja troškova a event je inače nekomercijalan.Piće naravno nudi Emmafisch restoran.
Organizatori namjeravaju u ovoj sali da prirede i doček nove 2010 godine i kako nam kažu interesovanje je već veliko iako se tek pročulo o pojedinostima nismo još ništa čuli jer su pregovori još u toku.

srijeda, listopada 28, 2009

Gradnja Zenicke zaobilaznice pocinje na proljece



Gradnja zeničke zaobilaznice počinje na proljeće

Gradnja poddionice Drivuša – Klopče, koja predstavlja prvu fazu zeničke zaobilaznice, mogla bi početi već na proljeće naredne godine ako sve preostale procedure budu provedene u roku.
Glavni projekt je trenutno u završnoj fazi izrade, a u toku je i procedura ratifikacije kredita Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj od 60 miliona KM, kojim će biti finansirana gradnja poddionice.Kredit je već dobio saglasnost Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a naći će se na idućoj sjednici Doma naroda. Kako saznaje Avaz, sredinom narednom mjeseca u našu zemlju će doputovati predstavnik Fonda radi stavljanja potpisa, nakon čega ćemo dobiti kredit.Most visine 150 metaraNajzanimljivija i najzahtjevnija građevina na zaobilaznici svakako će biti vijaduk Babina rijeka, koji se nalazi na drugoj poddionici, a koji će biti visok 150 metara. Pošto će biti vidljiv iz grada, prilikom razrade projekta posebna pažnja će se obratiti na njegov izgled.
Poddionica počinje velikom petljom Drivuša, koja predstavlja južnu priključnu tačku za Zenicu, a nastavlja se još 2.700 metara zaobilazeći grad, do mjesta Klopče.Izgradnja same petlje koštat će blizu 12 miliona maraka. U sklopu nje bit će nekoliko važnih objekata, kao što je centar za održavanje i kontrolu saobraćaja, prvi ove vrste u BiH. Na ostatku poddionice nalazit će se četiri mosta ukupne dužine 625 metara, a na njoj nema tunela.Eksproprijacija zemljišta na području petlje većim dijelom je završena, ali na ostatku poddionice ima još dosta posla, tako da će to biti prioritet nadležnih institucija u narednom periodu.Ukupna dužina zeničke zaobilaznice, koja se sastoji od tri poddionice, iznosi 10,5 kilometara. Na njoj će se, uz više mostova, nalaziti i dva velika tunela kod mjesta Pečuj i Donja Vraca, a možda i nekoliko manjih. Projekti za druge dvije poddionice još nisu detaljno razrađeni.Zaobilaznica završava sjevernom petljom u mjestu Banlozi.

utorak, listopada 27, 2009

"Dzeko je bolji od Ibrahimovica"



Ćiro Blažević
"Džeko je bolji od Ibrahimovića"

Selektor BiH, Miroslav Ćiro Blažević, gostovao je u emisiji "Istinom do gola" u kojoj je govorio o reprezentaciji BiH, njenim navijačima, Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, Branku Grgiću i Hajduku, prenose hrvatski mediji.

Tako je Blažević rekao da je Džeko bolji od Ibrahimovića, pohvalio je navijače u BiH i publiku u Zenici. Još jednom je potvrdio svoj optimizam pred historijsku utakmicu sa Portugalom.Ćiro je progovorio i o odnosu sa Brankom Grgićem, predsjednikom Hajduka koji ga je, kako je rekao, potjerao iz Hajduka zbog čega sve ove godine on u sebi nosi moru i sjećanje na taj događaj."On je ambiciozan čovjek i znam da želi biti predsjednik HNS-a, ali neće dok je Ćiro živ. Ja to neću dozvoliti", rekao je Blažević.Ćiro je prokomentarisao i neuspjeh Hrvatske u kvalifikacijama rekavši da je sretan što Slaven Bilić nije dobio otkaz na klupi nakon neodlaska na SP."Između njega i Igora Štimca sam birao Štimca i ja to tako zaista mislim. Bilić je pedagog, a Štimac i ja smo tirani, diktatori. I zato sam bio za Štimca, jer mislim da izbornik igračima ne smije biti otac nego očuh", rekao je Blažević."Da imam ovu pamet, bio bih prvak Evrope i svijeta sa Hrvatskom", rekao je Blažević.

ponedjeljak, listopada 26, 2009

Postovani citaoci ovog Bloga Pomozimo ovoj porodici svojim doprinosom

Pomozimo ovoj Porodici

Bego, Nihada, petogodišnja Ajla i dvogodišnji Mihnet žive tuđoj kući, u vlastitoj bijedi, više gladni nego siti. Žive u selu Dabravine, šest kilometara od Breze.
U oronuloj kući koriste samo jednu prostoriju, najmanju, najmanje vlažnu i najlakšu za zagrijavanje.Struju imaju samo u toj prostoriji, vodu nemaju uopće. "Ja vode nemam, potok pijemo... Svake godine zaglavimo svečetvero u bolnici. Išao u Općinu žalio se, tražio...Nema vrata koja nisam otvarao," kaže Bego Dovadžija."Donesem vode s potoka, operem. Šta imam spremim, šta nemam šutim. Po cijelu noć ne spavam, nervoza...Šta da ti kažem...? Najgore mi je za ovu moju djecu....," priča Nihada Gljiva, Begina supruga. U braku su već 17 godina i nikada nisu živjeli teže. Svoj brak nikada nisu ozvaničili u Općini, jer nisu imali novca da plate matičaru.Petogodišnja Ajla, u rukama držeći velikog plišanog zeca, kojeg odmilja zove Skakavac, kaže da njaviše voli da se igra s psom Benjom i da, ako graha nema, voli jesti makarone:"Volim one velike makorone, ne volim one male... Baš mi se ne sviđaju. Volim pitu. Nekad zeljanicu, a nekad i sendvič pravim onako kako ja hoću." Ovim ustima i krompir je luksuz i tako je već 15 godina." Ako imam makarona kesu ili dvije to razvučem. Ako nemam šutim. Kažem joj (kćerki) da nemam, a njega sam dojila dvije godine, pa sam prestala. Dobila upalu, nisam mogla lijekove kupit. Što imam dinara dadnem njima za hranu... Svašta sam ispatila." - priča Nihada.Bego je bivši vojnik, prima 150 maraka mjesečno, kad naknada ne kasni. U međuvremenu je obolio od raka pluća, a tri djevojčice, trojke, izgubili su 2006. Umrle su nekoliko dana nakon rođenja na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu"Tri djevojčice rodila... Dala ime Hava, jednoj Amina, jednoj Fatima. - kriz plač priča ova napaćena majka. - Sve sam ih vidjela u bolnici u Sarajevu. Pitali su me jesam im ja majka. Došlo mi da ih udaram. Da im nisam majka ne bi došla da ih vidim."OFF: Sve što imaju, ako se to tako može reći, darovano im je. I bez obrazovanja, posla i egsistencije nitko im ne može zabraniti da žele imati vlastiti dom, a ako ne brinu što će sutra jesti, brinu što će biti s njihovom djecom. Žele samo smještaj i hrane toliko da budu siti.Svašta su ovi ljudi proživjeli i već ih je prilično obuzela apatija i pomirljivost. Kada pogledaju svoju djecu, ili kada Bego od bolova ne može ni ispred kuće izaći, maštaju o vlastitom domu, obilnoj trpezi, o rješenju, a sve se to svede na pomoć nekoliko susjeda i dječji doplatak od 10 maraka.Hrana, odjeća, novac ili kakav kućerak, bilo gdje, dobro bi im došli. Svi koji su u mogućnosti novac mogu uplatiti u UNICREDIT BANK na ime Nihada Gljiva. Broj računa je: 40263546000.

Nova karta BiH-Bosna bez entiteta



Na zvaničnoj Internet stranici Uprave za indirektno oporezivanje BiH http://www.uino.gov.ba/ postavljena je mapa BiH bez entitetske granice, što su političari iz Srpske ocijenili nepoštovanjem Dejtonskog sporazuma i Ustava.


BiH je na toj mapi podijeljena na četiri regiona, čija su sjedišta Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Tuzla, a entitetska granica je potpuno izbrisana.
Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić ocijenio je da je u konkretnom slučaju riječ o protivustavnom djelovanju.
- BiH ima svoje unutrašnje, dejtonske granice, koje su Ustavom regulisane i to se mora poštovati na svakoj karti bilo koje zajedničke ili entitetske institucije - rekao je Vasić.
Dodao je da se mape BiH bez entitetske granice tendenciozno postavljaju na brojne sajtove institucija BiH, pa čak i njenih ambasada u svijetu.Na pitanje zašto je sa mape BiH na sajtu UIO BiH izbrisana entitetska granica, portparol ove institucije Ratko Kovačević je rekao da ova mapa nema nikakve veze sa politikom i Ustavom BiH.
- UIO BiH ima četiri regionalna centra, u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli koje smo jasno naznačili na mapi kako bismo pojednostavili i olakšali pristup podacima poreskim obveznicima i našim saradnicima - rekao je Kovačević.
Dodao je da je cilj mape da poreskim obveznicima, ma gdje živjeli u RS i FBIH, pruži informacije o regionalnom centru kojem pripadaju.
- Mapa je namjenska i isključivo je namijenjena poreskim obveznicima, a nema nikakve veze sa Ustavom BiH - precizirao je Kovačević.
Međutim, Vasić tvrdi da je, bez obzira na to što je mapa zemlje na sajtu UIO namjenska, riječ o nepriznavanju ustavne strukture zemlje.
- To je nepriznavanje Srpske i Srba u ovoj zemlji. To je tendenciozna, zlonamjerna i politička djelatnost. UIO BiH bi morala da postavi mapu sa entitetskom granicom, pa neka onda navedu svoje regionalne centre - naveo je Vasić.

Portugalski Selektor Queiroz-"Bojim se Dzeke i Zenice"



Portugalski selektor Queiroz: "Bojim se Džeke i Zenice"

Carlos Queiroz

Carlos Queiroz, selektor portugalske fudbalske reprezentacije, javno je izrazio strah od dvije dokvalifikacijske utakmice za SP 2010. godine, u kojima im je suparnik Bosna i Hercegovina.
"Oni su fantastičan tim i predstoje nam jako teške dvije utakmice sa njima. Dvije stvari me posebno plaše", rekao je Queiroz i detaljnije objasnio koje:
"Domaći teren je njihova velika prednost, tamo su jako opasni. Navijači koji su tik uz rub terena su velika njihova motivacija i toga se moji igrači i ja moramo plašiti. Bio sam tamo i znam o čemu govorim".
Portugal će inače uzvrat odigrati u Zenici 18. novembra, a četiri dana prije toga će biti domaćini.
"Druga stvar zbog koje jako cijenim BiH je Edin Džeko. On je njihov glavni igrač i stalna opasnost za suparnika. Nije slučajno odabran među 30 najboljih igrača koji konkurišu za Zlatnu loptu. Njegov progres je velik i pravi je strijelac. Ponavljam, bit će nam jako opasno protiv njih", zaključio je selektor koji će gotovo sigurno u tim susretima imati na raspolaganju svoju najveću zvijezdu, trenutačno povrijeđenog Cristiana Ronalda.

Foto Fikret Mahmic-Fico


nedjelja, listopada 25, 2009

Svi se boje reprezentacije BiH



Ćiro Blažević u svom stilu:

"Ja sam najbolji trener na svijetu... Svi nas se boje"

- Miroslav Ćiro Blažević, 74-godišnji hrvatski fudbalski trener i sadašnji selektor Bosne i Hercegovine, gostovao je u švicarskom Le Matinu, za kojeg je ponosno izjavio.
- Ja sam najbolji svjetski trener. Ja sam trener svih trenera, volim taj svoj nadimak i pristaje mi - rekao je popularni Ćiro koji je 1998. godine odveo Hrvatsku do trećeg mjesta na svijetu, tokom Svjetskog prvenstva u Francuskoj, a jedanaest godina kasnije se bori ne bi li Bosnu i Hercegovinu prvi put odveo na istu tu fudbalsku smotru.Blažević je objasnio i zašto je imao poriv, opet, izreći takvo što.- Prije starta kvalifikacija niko nije vjerovao u mene i moje igrače, a danas me se svi boje. Pa u ovim dokvalifikacijama su svi željeli izbjeći Bosnu i Hercegovinu. Evo, i Domenech, selektor svjetskih doprvaka, je rekao da ne želi igrati protiv mog tima - rekao je Blažević i dodao:- Prijatelju moj, spremi se vidjeti kako Bosna i Hercegovina pobjeđuje Portugal!Blažević je nastavio:- Ne mogu se prošetati Sarajevom. Svugdje su moji plakati ili plakati naših sjajnih fudbalera. Svi te traže, pozdravljaju, tapšu. Država je bila u ratu do prije nekoliko godina, a sada su ljudi pronašli svoje nove junake i način kako da se raduju. Živimo fudbal svaki dan.Hrvatski trener je za kraj Le Matinu objasnio i što je njegov vrhunac karijere.- Nisu to moji dosezi u reprezentacijama Hrvatske. To je osvajanje prvog mjesta u tadašnjoj Jugoslaviji, s Dinamom 1982. godine. Tada sam postao trenerska ikona, a svi ljudi van naše države teško mogu razumjeti koliko je to veliki uspjeh bio.

GORICANI UZ SEVDAH I ROSTILJ




Na setalistu kraj Bosne u Dolaci,Goricani uz Sevdah i Rostilj zasjeli i druzese.To je Raja iz Gorice.

subota, listopada 24, 2009

Danas u Dzematu Sabur Minhen akcija na krovu Mesdzida

















Uspješno je izmijenjen crijep na džamijskom krovu






Cijenjeni posjetioci stranica sabur.de,






želimo da Vas informišemo da je u današnjoj akciji obnove džamijskog krova uspješno izmijenjen crijep na cijeloj sjevernoj strani našeg objekta. Preostaje još da se izmijene sve kubure/samari na sve četiri strane što će inšallah biti realizovano idući vikend (zavisno od vremena).
Radove u cjelokupnoj akciji je predvodio naš džematlija sa višegodišnjim iskustvom u ovom poslu a na ovu dobrovoljnu akciju su se danas odazvali mnogi članovi našeg džemata.
Pogledajte nekoliko slika sa današnjih radova a u toku sedmice će biti objavljene i ostale slike koje su napravljene drugom kamerom.
Molimo Allaha dž. š. da nagradi sve one koji su na bili koji način učestvovali u realizaciji ovog projekta.
Džemata Sabur

petak, listopada 23, 2009

Edin Hadziomerovic:Bosanac koji svira u grupi Pearl Jam.



Edin Hadžiomerović
Bosanac koji svira u grupi Pearl Jam

Tridesetdvogodišnji gitarista Edin Hadžiomerović je još jedan primjer kako mnogi bh. državljani uspijevaju u raznim profesijama bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalazili. Edin je ove godine dobio šansu da svira sa planetarno popularnim bendom Pearl Jam na njihovoj turneji u Australiji.

Naime, Hadžiomerović je rođen u Bihaću. Iz Bihaća 1994. godine odlazi sa roditeljima u američki grad Seattle gdje počinje da nastupa sa bendom "Puget" na festivalima i u klubovima.Ovog ljeta na jednom od festivala u Seattleu zapazio ga je Eddie Vedder, pjevač grupe Pearl Jam. Nakon nastupa Eddie i Hadžiomerović su se upoznali, a Eddie je imao samo riječi hvale za Hadžiomerovićev način sviranja. Prije nekoliko dana, pak, Pearl Jam, koji je sada na turneji, pozvao je Hadžiomerovića da zamijeni njihovog stalnog gitaristu Stonea Gossarda, koji se tokom nastupa povrijedio pa ne može nastaviti turneju po Australiji i Novom Zelandu.Hadžiomerović je već svirao prve probe s bendom, čiji je fan oduvijek bio. Nakon probe dogovoreno je da će Hadžiomerović 14. novembra ove godine sa grupom Pearl Jam nastupati u australijskom gradu Perthu.Informaciju o tome da Hadžiomerović počinje svirati sa grupom Pearl Jam našoj redakciji poslao je njegov prijatelj Amir Zjajo.„Svirati sa grupom Pearl Jam je veliki uspjeh i čast za svakog muzičara. Ovo je životna prilika za Hadžiomerovića da ostvari zapažen uspjeh, ali i da u najboljem svjetlu predstavi našu državu“, naveo je u svom e-mailu Zjajo.

četvrtak, listopada 22, 2009

Pomozite Djecijem Domu za nezbrinutu Djecu u Zenici



Devizni žiro račun:

Investiciono-komercijalna banka DD Zenica IBAN:

BA391340100000010111 Identifikacijska šifra Banka (BIC): IKBZBA2X
Žiro račun za KM kodRaiffeisen Bank Zenica 1610550004230008
Adresa:
Dom-porodicaCrkvice 20 c72000 Zenica
Bosna i HercegovinaTel:
+387 32 246 662 - direktor
+387 32 246 640 - sekretar
Fax:
+387 32 246 312
+387 32 246 691 - pedagog i soc. radnik
+387 32 246 648 - med sestre
e - mail: dom-porodica@telekabel.ba

Bosanska pita u srcu Americkog Portlanda



U srcu američkog Portlanda
Savršeni okus Zibine pite

Ziba Ljučević je prije sedam godina napustila rodno Sarajevo i posao računovođe, te se zaputila u daleki Portland. Nije poznavala jezik, niti je imala ikoga svog ko bi joj pomogao da pronađe posao. S obzirom na okolnosti u kojima se našla, Ziba je odlučila otvoriti 'malu buregdžinicu' i Amerikancima prodavati naše, bosanske specijalitete.
Zibine pite svi hvale. Bosanski specijaliteti poput bureka, tikvenice, sirnice i krompiruše su i više nego ukusni, a Amerikanci smatraju da uopšte nisu skupi, barem ne kod Zibe.Zibin kiosk smješten je na uglu Devete Avenije i ulice Alder u samom centru Portlanda. Uvijek nasmijana dočekuje kupce kojima nudi tradicionalne bosanske specijalitete.Nana ju je naučila da pravi pitu i ne sluteći da će Zibi upravo to kulinarsko umijeće biti najpotrebnije za život u dalekoj zemlji.Ziba na posao dolazi svakoga jutra u pola šest kako bi pripremila tijesto za pite. Otkako otvori svoju malu buregdžinicu nazvanu 'Ziba's Pitas' na doručak, ručak i večeru pohrle svi oni koji su zaista oduševljeni bosanskim specijalitetima, a sudeći po komentarima koji su se našli na brojnim internet stranicama, okus Zibine pite zaista oduševljava Amerikance.New York Times ju je nazvao 'najslađom poduzetnicom u Portlandu', vrhunski ocjenjujući njene pite ali i pristup koji ima prema svojim mušterijama, navodeći da ako se s njom upustite u raspravu gdje je najbolja pita u bivšim jugoslovenskim republikama, možete dobiti i besplatno piće. Ziba je za ljubitelje njene kuhinje pokrenula i poseban web site http://www.zibaspitas.com/

osna se ne boj Portugala i Ronalda



Portugalski mediji
Bosanci se ne boje Portugala i Ronalda
Reprezentacija BiH Portugal smatra teškim protivnikom, ali ne i nemogućim za pobjediti tokom baraža za Južnu Afriku.

Baraž utakmice između drugoplasiranih ekipa odlučit će ko će se naći na listi timova koji će učestvovati na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi."Jedino nisam želio Portugal, ali se upravo to desilo", rekao je Edin Džeko, prenosi ElPorvenir.comOn je dodao da je Portugal odličan tim, sa Ronaldom koji sam može odlučiti utakmicu i da će bh. reprezentativcima biti vrlo teško."Igrat ćemo što je najbolje moguće, jer vjerujemo u sebe i znamo šta možemo učiniti kada dajemo svoj maksimum. Portugal nije blistao tokom kvalifikacija, nadam se da će u takvoj formi biti i u utakmicama sa nama", rekao je Džeko.Njegov saigrač iz reprezentacije i Wolfsburga, Zvjezdan Misimović, dijeli mišljenje da je Portugal jedan od najboljih svjetskih timova i da BiH nije imala previše sreće tokom žrijeba."Bez obzira na to, nećemo se predavati jer smo pokazali da znamo igrati. Naša velika prednost je što se prva utakmica igra u Portugalu i važno je da tamo ostvarimo dobar rezultat. Nakon toga, na utakmici pred našim navijačima će sve biti moguće", rekao je Misimović.On je priznao da je Portugal favorit, ali da je historija pokazala da favoriti ne pobjeđuju uvijek.Asmir Begović, golman reprezentacije BiH, uvjeren je da će njegova reprezentacija slaviti protiv Portugala."Portugal je težak protivnik, ali smo u kvalifikacijama pokazali da se možemo nositi sa svima i zato vjerujem da imamo veliku priliku za prolaz", rekao je Begović.Prema posljednjim informacijama, Portugal će biti oslabljen neigranjem Pedra Mendesa. Mendes je povrijedio ligamente koljena i predstoji mu oporavak dug dva mjeseca. Mendes je zbog povrede morao napustiti utakmicu Glasgow Rangersa za koji nastupa i Unirea Urzicenia.

utorak, listopada 20, 2009

Ajeti iz Kur'ana ispisani na kozi Bebe






'Božije čudo' u Rusiji
Ajeti iz Kur'ana ispisani na koži bebe
Na koži devetomjesečne bebe iz ruske regije Dagestan pojavili su se ajeti iz Kur'ana. Rečenice iz svete muslimanske knjige ispisane su po leđima, rukama, i nogama malog Ali Yakubova. Rečenice koje se pojave na tijelu dječaka se neprestano smijenjuju, a pojavljuju se ponedjeljkom i petkom, te nestaju nakon tri dana.
Sve je počelo samo nekoliko sedmica nakon rođenja djeteta, odnosno kada se na njegovoj bradi arapskim slovima ispisala riječ 'Allah'.Ruski liječnici su bili u potpunosti zbunjeni, odbacujući sumnje da neko ispisuje te riječi na djetetovoj koži.Majka i otac dječaka nisu bili vjernici sve dok se na koži njihove bebe nisu počeli ispisivati odlomci iz Kur'ana.Na samom početku nisu nikome govorili o tome šta se dešava s njihovim djetetom, no najzad su se odlučili posjetiti doktora, te rečenice na djetetovoj koži pokazati imamu."Ovaj dječak je čisti dokaz postojanja Boga. Allah ga je poslao u Dagestan kako bi se zaustavile napetosti u našoj republici", kazao je Akhmedpasha Amiralaev član tamnošnjeg parlamenta."Znakovi se pojavljuju dva puta sedmično, tačnije ponedjeljkom i u noći s četvrtka na petak. Kada se to dešava Ali se uvijek osjeća loše i neprestano je pod temperaturom. Nemoguće ga je držati u tim trenucima jer je tada zaista nemiran i radi toga ga tada smiještamo u krevetac. Teško je gledati tu patnju kroz koju on prolazi", kazala je majka devetomjesečne bebe.Lokalni imam Abdula kazao je mještanima kako je i u Kur'anu zapisano da će se pred sudnji dan pojaviti ljudi na čijim će tijelima biti ispisani ajeti iz Kur'ana.Imam također tvrdi da je na dječakovom tijelu bila ispisana rečenica "Ne skrivajte ove znakove od ljudi!".Ova vijest izazvala je veliku pažnju javnosti, ali i vijernika koji dolaze u kuću malog Alija kako bi vidjeli 'božije čudo'.

ponedjeljak, listopada 19, 2009

Ko dodze u Zenicu "jadna mu majka"



Ćiro Blažević
"Ko dođe u Zenicu, jadna mu majka"
"Portugal je jedna od najjačih reprezentacija u Evropi, ali ima još jedna ekipa koja je jednako snažna, a to je Bosna i Hercegovina", prokomentarisao je selektor BiH današnji žrijeb za baraž.

Ćiro je u izjavi za BHT obećao spektakl u obje utakmice koje se budu igrale. On je svjestan da je Portugal ekipa koja pripada eliti svjetskog nogometa, ali da naši "zmajevi" imaju šanse koje će iskoristiti."Mi ćemo uraditi sve, ko dođe u Zenicu, jadna mu majka", poručio je Blažević.Podsjećamo da je selektorova želja bila reprezentacija Francuske kojoj se htio osvetiti za poraz na Svjetskom prvenstvu igranom u toj zemlji 1998. godine."Htio sam Francusku zbog osvete za 1998. godinu kada sam s Hrvatskom poražen 2-1 u polufinalu Svjetskog prvenstva. Ne, nije to istina, osveta je gruba riječ. Želio sam Francusku da bi izravnao račune" rekao je Blažević za francuski L'Equipe, prenosi Totalsport.Na pitanje da uporedi kvalitet Francuske i Portugala Ćiro je odgovorio:"Mislim da je Francuska jača ekipa od Portugala. Isto tako, mislim da je moja Bosna i Hercegovina jača od Srbije, a znate kako ste prošli u skupini sa Srbijom. Onda je lako zaključiti što mislim o mogućoj ukupnoj pobjedi protiv Portugalaca", izvijestila je agencija Totalsport.

Alija Izetbegovic Prvi Predsjednik BiH (1925-2003)



Alija Izetbegović (1925 - 2003)

- Prije šest godina, na današnji dan, umro je prvi predsjednik države Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović. "On treba da bude uzor poštenja i sabura ali i ostalih kvaliteta svima u BiH. Ono što je doktor Ante Starčević kod Hrvata, Alija Izetbegović je kod Bošnjaka - "otac nacije".
"Mogu to sporiti ili ne sporiti, ali na historičarima je da valoriziraju njegov rad i doprinos ovoj napaćenoj zemlji na historijski i naučni način. Naravno, to treba uraditi hladne glave i nakon određenog vremena jer je potrebno da se isedimentiraju sve reakcije i da se o jednoj tako jakoj i velikoj ličnosti donesu pravi sudovi. Ja očekujem da će on uskoro zauzeti mjesto koje zaslužuje na historijskoj sceni jer mu to pripada kao lideru ove zemlje, a prije svega kao velikom humanisti i čovjeku", kaže za "San" Timur Numić, nekadašnji bliski saradnik i prijatelj Alije Izetbegovića.
Numić ističe da daje sebi za pravo da priča u superlativima o rahmetli Izetbegoviću jer ga je, kako kaže, izuzetno dobro poznavao i drugovao s njim dugi niz godina.
"Aliju Izetbegovića pamtim iz svojih studentskih dana kao vrhunskog intelektualca. A moj bliski i baš onako direktan susret sa njim je bio za vrijeme rata. Tad je i počelo naše prijateljstvo koje je trajalo sve do njegove smrti. Ja sam bio član stranke SDA i u svrhu posla smo svakodnevno sarađivali, ali smo se družili i mimo toga. Mislim da je teško naći superlativ kojim bih opisao jednu takvu ljudsku gromadu", kaže on.
Ono što je posebno fasciniralo Numića kad je riječ o rahmetli Izetbegoviću je to "što je on bio humanista, vizionar i osoba koja je svoj boravak na ovom svijetu iskoristila do zadnje sekunde da bude u službi naroda".
"Znam da je njegov radni dan počinjao rano ujutro, a završavao sutradan također u ranim jutarnjim satima. To je jedna fascinantna energija i ništa mu nije bilo teško kad je bilo riječi o dobrobiti naroda BiH. On je naprosto krao sam od sebe vrijeme da stigne sve što je naumio da uradi. On je kao veliki vođa i veliki državnik jednog malog naroda i jedne male zemlje afirmisao našu zemlju i njegov glas se čuo i na istoku i na zapadu. Imao je snage, hrabrosti i mudrosti da oštro kritikuje islamski svijet u Rijadu ili Teheranu, a da mu niko ili nije smio ili nije imao snage da zamjeri ili odgovori. I baš zbog toga je bio jednako cijenjen i na istoku i na zapadu", ističe Numić.
On je uvjeren da se "ni za 1000 godina neće roditi sličan čovjek" i da "u Bosni i Hercegovini, konkretno u SDA nema njegovog nasljednika, odnosno nekoga kome je vodilja poštenje i ljubav prema narodu".
"Podsjećam, Izetbegović je rekao da je njegov izbor i njegov nasljednik Sulejman Tihić. To treba poštovati. Međutim, kad se Alija spomene, asocijacija je - intelektualna i moralna gromada. Zato ne treba gajiti iluzije da neko može biti isti takav. Trebamo se ugledati na njega, na njegovo beskrajno poštenje, upornost, hrabrost, sabur, izvući iz toga pouke i na takvom fonu atributa graditi i državu i sami sebe", mišljenja je on.
"Aliju Izetbegovića ću pamtiti i kao velikog ljubitelja nauke, kulture, umjetnosti i sporta. To su bila njegova mala odmorišta u kojima je on uživao. Toliko je bio zaljubljen u to i cijenio je napor umjetnika u ratu. Smatrao da je to drugi ešalon naše odbrane. On je smatrao da se i na taj način šalje snažna poruka svijetu o BiH", kaže Timur Numić.

nedjelja, listopada 18, 2009

Edin Dzeko kandidat za Zlatnu loptu



Edin Džeko kandidat za Zlatnu loptu

Listu predvode prošlogodišnji laureat Cristiano Ronaldo i napadač Barcelone Lionel Messi...

Francuski magazin "France football" odbjavio je danas skraćenu listu kandidata za Zlatnu loptu, priznanje koje se svake godine uručuje najboljem fudbaleru Evrope, a među njima se nalazi i reprezentativac Bosne I Hercegovine i prvotmac Wolfsburga Edin Džeko. Listu predvode prošlogodišnji laureat Cristiano Ronaldo i napadač Barcelone Lionel Messi, a zanimljivo je da među kandidatima nema nijednog reprezentativca Italije i Njemačke, finalista prošlogodišnjeg prvenstva Evrope.U anketi "France football" učestvuju evropski novinari koji prate fudbal, a proglašenje najboljeg igrača Evrope zakazano je za 1. decembar.Na listi se nalaze slijedeći fubaleri:
Španija (6): Iker Casillas (Real Madrid), Cesc Fabregas (Arsenal), Fernando Torres (Liverpool), Iniesta (FC Barcelone), David Villa (Valence), Xavi (FC Barcelone)Brazil (5)
: Diego (Werder/Juventus), Julio Cesar (Inter Milan), Kakà (Milan AC/Real Madrid), Maicon (Inter Milan), Luis Fabiano (FC Seville)Engleska
(4) : Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), Wayne Rooney (Manchester United), John Terry (Chelsea)Francuska
(4) : Karim Benzema (Lyon/Real Madrid), Yoann Gourcuff (Bordeaux), Thierry Henry (FC Barcelone), Franck Ribéry (Bayern Munich)Obala Slonovače
(2) : Didier Drogba (Chelsea), Yaya Touré (FC Barcelone)Argentina (1) : Lionel Messi (FC Barcelone)Bosna i Hercegovina (1) : Edin Džeko (Wolfsburg)Kamerun (1) : Samuel Eto'o (FC Barcelone/Inter Milan)Vels (1) : Ryan Giggs (Manchester United)Portugal (1) : Cristiano Ronaldo (Manchester United/Real Madrid)Rusija (1) : Andreï Archavine (Arsenal)Srbija (1) : Nemanja Vidić (Manchester United)Švedska (1) : Zlatan Ibrahimović (Inter Milan/FC Barcelone)Uruguay (1) : Diego Forlan (Atletico Madrid)

petak, listopada 16, 2009

BiH se popela za cetri mjesta



Bosna i Hercegovina se popela za četiri mjesta
Na najnovijoj tabeli najboljih reprezentacija svijeta koju objavljuje Međunarodna nogometna federacija (FIFA) Bosna i Hercegovina se nakon kvalifikacija u baraž za Svjetsko prvenstvo 2010. godine popela na 42. mjesto u svijetu. U Evropi smo 25.
Prve četiri reprezentacije na listi nisu promijenile poredak, pa je tako na čelu Brazil, ispred Španije, Holandije i Italije. Njemačka je pala za jedno mjesto i sada je peta, dok je skok s osmog na šesto mjesto napravila Argentina.Na sedmom mjestu je Engleska, dok Top 10 iza Hrvatske zatvaraju Francuska, koja je napredovala za jedno mjesto, te Portugal, koji je napredovao za čak sedam mjesta.Od ostalih reprezentacija spomenimo i pad Rusije, kao i skokove Kameruna i Kolumbije. Rusija je pala za šest mjesta, te je sada na 12. mjestu, dok su velike skokove na listi ostvarili Kamerun (s 29. na 14. mjesto), Alžir (s 44. na 29.) i Kolumbija (s 48. na 30.).Na osnovu ove tabele će se odrediti i nositelji predstojećeg žrijeba (ponedjeljak u Zürichu) dodatnih utakmica evropskih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Reprezentacije koje će nastupiti u dodatnim kvalifikacijama su Rusija, Francuska, Grčka, Portugal, Ukrajina, Irska, Bosna i Hercegovina i Slovenija.Četiri bolje plasirane reprezentacije na spomenutoj listi, a to su Francuska, Portugal, Rusija i Grčka bit će nositelji i neće moći igrati međusobno. Domaćini prvih utakmica bit će određeni žrijebom.FIFA-ina lista najboljih reprezentacija (16.10.2009.):1.
(1.) Brazil 1632 boda2.
(2.) Španija 1629 3.
(3.) Holandija 13404.
(4.) Italija 1215 5.
(6.) Njemačka 11616.
(8.) Argentina 11037.
(7.) Engleska 11018.
(9.) Hrvatska 1087 9.
(10.) Francuska 104910.
(17.) Portugal 1042 ....
(42.) Bosna i Hercegovina 721.

HVALA NA POSJETI BLOG ZENICA-GORICA NA INTERNETU